U Randersu održana promocija filma „Muftijin amanet“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Mufty fondacije i Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj, nakon Fredericije, promocija promocija dokumentrnog filma „Muftijin amanet“ održana je i u Randersu. 

Sala BKC “Sabur” svjedočila da je Muftija u našim srcima, te da njegove ideje žive.

Na početku, prisutne je poselamila Naza Grabić, sekretar džemata.

Kazala da je rahmetli Muftija bio jedinstvena ličnost u historiji bošnjačkog naroda.

“O Muftiji se ne bi trebalo pričati, ako se nema puno vremena, a na nama je da iskoristimo to što imamo. Muftija akademik Muamer Zukorlić, ostaje upamćen kao jedinstvena i neponovljiva ličnost u historiji bošnjačkog naroda”, rekla je Grabić.

U ime Mufty fondacije, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Usame Zukorlić. Zahvalio se prisutnima, naglašavajući da je rahmetli Muftija u jednom trenutku prerastao vođu Sandžaka, a onda, kada je najavio punu afirmaciju, postao i lider bošnjačkog naroda.

“To ne govorim kao njegov sin ili nasljednik na političkoj sceni, već to doživljavam gdje god odem. Bilo to dok šetam Sarajevom ili nekom drugim gradom u BiH, bošnjačkim džematim širom dijaspore svi rahmetli Muftiju doživljaju kao velikog čovjeka, velikana koji je živio na našem prostoru”, dodao je on.

Uputio je zahvalnost matici BiH, koja ga je, kako ističe Zukorlić, prepoznala, kad god se to desilo.

“Vi ste imali priliku da vidite samo delić Muftijinog puta. Ja, kao njegov sin, dok sam učestvovao u dokumentarcu, imao sam težak zadatak, koju priču ispričati. Znam 20 priča iz vojske, ispričao sam tri, umjesto 20 priča iz Medrese kazao sam dvije, naglasio je predsjednik Upravnog odbora.

Pomenuo je i borbe iz 90-ih. Rekavši da dok su svi odlazili, Muftija je 93 došao u Sandžak.

“Ja sam ponosan, jer sam u Sandžaku bio sa svojim babom. I dok je bio rat u Bosni, mi nismo znali da li će se rat prenijeti u Sandžak i dok je bio rat na Kosovu i NATO bombardovanje. To je ambijent u kojem je rahmetli Muftija proveo svoj život, a mi imali priliku da naučimo mnogo toga. Sada nam je misija da od tog velikog iskustva prenesemo ljudima. Muftija je bio član Sabora Rijaseta Islamske zajednice u BiH, bio je muftija Islamske zajednice čiji je centar bio u Sarajevu. Zbog tog njegovog opredeljenja preživio je mnogo iskušenja, riječi su Zukorlića.

Dodao da je Sandžak bilo mjesto koje je izbrisano, zaboravljeno. Novi Pazar je, prije 90-ih bio u izumiranju, a onda postao prestonica kulture, bošnjaštva, islama i sada mjesto koje je privlačno mnogima, širom zapadnog Balkana.

“Za naš identitet nam je važno da imamo jaku i stabilnu državu. Ostvarili smo je u teškim uslovima, ali ona nam je važna i značajna i imamo privilegije koje neki drugi nemaju. Također, potrebni su nam ljudi koji će jasno i glasno govoriti istinu, a to je ono što je rahmetli Muftija baštinio”, poručio je Zukorlić.

Podsjećamo, promocija filma održana je i u Bošnjačkom kulturnom centru “BIH-SAN” u gradu Fredericia.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img