U Fredericiji (Danska) održana promocija dokumentarnog filma “Muftijin amanet”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Mufty fondacije i Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj u Bošnjačkom kulturnom centru “BIH-SAN” u gradu Fredericia održana je promocija dokumentrnog filma „Muftijin amanet“, autora Armina Čolakovića. Sala IKC-a bila je premala da primi sve zainteresirane koji su došli i na ovaj način poslati poruku da Muftijina ideja živi i sakuplja plodove i nakon njegovog preseljenja na Bolji svijet.

Na samom početku u ime domaćina prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu Dinko ef. Tokić, sekretar Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

– Muftija nastavlja da okuplja ljude i poslije njegove smrti. Jedan od projekata IZ Bošnjaka u Danskoj je da očuvamo sjećanje na naše velikane kakav je bio rahmetli muftija Muamer ef. Zukorlić. Hvala vama koji ste odvojili svoje vrijeme i pokazali da znate cijeniti prave vrijednosti, a prave vrijednosti su hodati dostojanstveno i gordo i nikome se ne pokoravati osim Gospodaru svjetova. Draga braćo samo jedan primjer, kada smo bili u procesu kupovine ovog vakufa, ja braći kažem našao sam neki objekat 110 kvadrata, oni me bijedo gledaju i kažu efendija mi smo iz Sandžaka, mi ne kupujemo 110 kvadrata, nego 520-5230 kvadrata. To je stav kako je Muftija odgajao Bošnjake i to je način na koji musliman mora da hodi ovim dunjalukom.

Film je izazvao pregršt emocija kod prisutnih, obzirom da su skoro svi od njih imali prilike susretati se sa rahmetli Muftijom, učiti od njega i biti mu podrška u trodecenijskom putu afirmacije Bošnjaka.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj Rašid ef. Malagić u svom obraćanju poručio da ponosan sve koji su došli da podrže ovaj projekat.

– Siguran sam da mnogi od nas svakoga dana slušaju, gledaju i uče od našeg rahmetli Muftije. Iz života rahmetli Muftije naučili smo mnogo toga, ali ono što je možda najvažnije za nas koji živimo daleko od svoje domovine, Allah je odredio da ovdje u Danskoj živimo kao jedno tijelo. Ono što smo naučili jeste da je nam je Muftija pokazao kako insan živi vječno. Insan na dunjaluku iza sebe može da ostavi nešto što se zove trajno dobro. Braćo i sestre mi svi imalo priliku da se kroz naše džemate ostvarimo kao vođe u izgradnji naše Islamske zajednice. Ona je sada na finim temeljima i na visokom nivou. Ponosno gradimo pošteno i onako kako to vjernik treba raditi. Nijet nam je svima da Allah bude zadovoljan sa nama, da našoj djeci u amanet ostavimo i da bar iza nas ostane kao što reče Muftija 30 jetima koji će nastaviti put gradnje ove naše Islamske zajednice.

U ime pokrovitelja i organizatora događaja Mufty fondacije, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Usame Zukorlić. Tom prilikom poručio da je amanet koji nam je ostavljen da svaka naredna generacija bude bolja od prethodne, jer je to jedini način da idemo naprijed i ostvarimo svoje snove.

– Mi smo nakon Muftijine smrti nastavili sa onim što nas je on naučio, nastavili smo sa ekspanzijom, krupnim koracima naprijed. Mnogo puta smo došli na iskušenje da li ćemo uspijeti, da li ćemo moći da nastavimo i dođu trenuci slabosti, neizvijesnosti, ali braćo meni lično pomisao, a šta je Muftija rahmetli postigao, ako mi ugasimo ono što je on napravio? Bogu hvala želim da vam kažem da je Muftijin pokret na stabilnim nogama i sve institucije koje je on ostavio su nastavile snažno da koračaju naprijed. Muftija rahmteli nije bio samo vjerski lider, već i politički i akademski i nacionalni lider. Braćo i sestre Sandžak je ostao čvrst, pogotovo na najosetljivijem polju, a to je politika. Možda može uvijek bolje, možda može uvijek kvalitetnije, ali hoću da znate nismo savili kičmu. Nismo poklekli, već smo nastavili da budemo glasni, dostojanstveni i da se nikog osim jednog jedinog Uzvišenog Allaha dž.š. ne bojimo.

– Mi kao Bošnjaci Sandžaka igramo veoma važnu ulogu. Dokle god naš glas bude visok, jak u Beogradu i Sandžaku sigurno će biti lakše našoj braći i sestrama i u BiH i u CG i u dijaspori i na svakom mjestu.

Skup su učenjem ilahija obogatili Emir ef. Mujčin i Ahmed ef. Bećirović. Promocija dokumentarnog filma bit će održana sutra (nedjelja) u još jednom danskom gradu Randersu (Lervangen 52) sa početkom u 12:30 časova.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img