Naslovnica Blog

Svečanim otvaranjem otpočeo 5. Hidžretski turnir u malom fudbalu

0

Svečanim otvaranjem u Sportskom centru ND u Selakovcu otpočeo trodnevni, sada već tradicionalni, peti Hidžretski turnir u malom fudbalu koji se u organizaciji Medžlisa IZ-e Novi Pazar svake godine održava u odabranom mjesecu Rebiu-l-evvelu, mjesecu kada je rođen Miljenik i posljednji Božji poslanik Muhammed s.a.w.s.

Ove godine na turniru je učešće uzelo 26 ekipa novopazarskih džemata, što je rekordan broj do sada, a koje će odmeriti svoje snage u međusobnom nadmetanju pod dirigentskom palicom fudbalskog doajena prof. h. Jonuza Džankovića.

Svečanom otvaranju prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, kao i delegacija Stranke pravde i pomirenja koju je predvodio predsjednik IO stranke Sead Redžović.

Nakon proučenih kur’anskih ajeta, prisutnima se obratio muftija Dudić koji je istakao da ovaj turnir nije samo sportsko takmičenje, već i jačanje međusobnog bratstva između imama i džematlija, kao i promoviranje pozitivnih vrijednosti i zdravog života koje Islamska zajednica gaji u svom misionarskom djelovanju, a zatim je Turnir proglasio otvorenim.

Uspješno održavanje Turnira poželio je i glavni imam dr. Enver ef. Omerović, koji je uz predsjednika Medžlisa Enes ef. Ibrovića i predsjednika Organizacionog odbora Ifet ef. Aličkovića, uložio najviše truda u organizaciji ovog sportskog takmičenja.

Turnir se završava u nedjelju, kada će se u Sportskom centru ND u Selakovcu održati i ceremonija dodjele nagrada pobjedničkoj ekipi i najboljim pojedincima.

SANA

      

 

Predstavnici NVO „Menjamo Novi Pazar“ posjetili UNINP

0

Predstavnici NVO „Menjamo Novi Pazar“ posjetili su Univerzitet u Novom Pazaru. Povod njihove posjete Univerzitetu bio je početak saradnje koji će se bazirati na zaštiti životne sredine u Novom Pazaru ali i saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta.

Nevladina organizacija “Menjamo Novi Pazar” jedan je od rijetkih primjera srednjoškolskog aktivizma u gradu usmjerenog na ekološko buđenje mladih.

„Kao neformalno udruženje, ali sada i kao Nevladina organizacija, organizirali smo do sada nekoliko akcija čišćenja, akcije sadnje, tribine, početkom septembra organizirali smo jedan internacionalni festival koji je okupio više diplomatskih predstavnika koji su bili dio tog ekološkog festivala, a koji je bi fokusiran na zagađenje i mlade u Novom Pazaru. Nadamo se da ćemo u budućnosti postići lijepu saradnju sa Univerzitetom i da možemo da radimo ka boljitku cijele zajednice. Svijest Novopazaraca o zaštiti životne sredine postoji ali u nedovoljnoj mjeri u odnosu na to kolika bi ona trebala da bude. Svakako da sama saradnja sa obrazovnim institucijama, školama i univerzitetima dodatno može svima nama da pomogne kako da riješimo problem nesavjesnih građana i omladine. Svijesti definitivno ima ali posredstvom svih pomenutih faktora, očekujemo da možemo da dovedemo do boljitka cijele zajednice.“ istakao je Alija Madžović, predsjednik Udruženja „Menjamo Novi Pazar“

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Pazaru ističe da je saradnja omladine izuzetno bitna jer su mladi ti koji mogu odrediti u kom smjeru će teći njihova budućnost.

„Ono što je zaključak sa ovog sastanka jeste da ćemo mi u narednom periodu odrađivati zajedničke projekte koji su vezani prvenstveno za ekologiju ali i za društveni aktivizam uopšte. Još jedan od zaključaka koje smo donijeli jeste širenje svijesti i edukacija među mladima, koncentišući se na obrazovne programe i na radionice sa mlađim uzrastom u cilju poboljšanja rada na ekološkim projektima. Smatram da sa našom vrijednom omladinom kao što su učenici srednjih i osnovnih škola ali i pripadnici organizacije „Menjamo Novi Pazar“, da sa njima možemo ugledati svijetlu budućnost i nadamo se sjajnim projektima.“, kazao je Amer Dražanin, predsjednik Studentskog parlamenta

Mladi ističu da im je cilj zajednički, riješiti određene probleme i probuditi mlade da aktivno učestvuju u kreiranju bolje budućnosti

Ministar Đerlek razgovarao sa direktorom Instituta za razvoj i inovacije

0

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek, razgovarao je danas sa direktorom Instituta za razvoj i inovacije (IRI) Nenadom Jevtovićem o mogućnostima saradnje na projektima od značaja za ravnomerni regionalni razvoj.

Institut za razvoj i inovacije je istraživačka organizacija koja svojim delovanjem može izrasti u važnu kariku u procesu regionalnog razvoja naše zemlje. U narednom periodu ovaj institut ima u planu da zajedno sa Kabinetom za ravnomerni regionalni razvoj realizuje projekte koji su od značaja za Jablanički i Pčinjski okrug, a deo su projekta Evropske unije ”ESIRA“finansiranog kroz ”HORIZON-RIA“ program.

Đerlek je ovom prilikom istakao da je saradnja sa Evropskom unijom na projektima ovakvog tipa od suštinskog značaja za našu zemlju i da su organizacije kao što je Institut za razvoj i inovacije bitne u tom procesu, pogotovo u pogledu implementiranja pozitivnih praksi iz zemalja Evropske unije, čime se jačaju sveukupni razvojni kapaciteti.

Ministar Đerlek je ovom prilikom naveo da će Kabinet za ravnomerni regionalni razvoj, kao krovni organ naše zemlje za oblast ravnomernog regionalnog razvoja, podržati sve projekte koji su od značaja za ovu oblast i koji su u interesu građana naše zemlje.

Na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru obilježen Svjetski dan srca

0

Na Gradskom šetalištu u Novom Pazaru ispred Sebilja u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, a u saradnji sa Domom zdravlja, Medicnskom školom “Dva heroja” i Udruženjem dijabetičara Novi Pazar obilježen je Svjetski dan srca. Građani su mogli provjeriti svoj krvni pritisak, provjeriti nivo šećera u krvi, te dobiti određene savjete od stručnjaka kako se na najbolji mogući način sačuvati od bolesti koja procentualno odnosi najviše života u svijetu.

Ispred ZZJZNP dr Maja Iković ističe da je primarni cilj današnjeg okupljanja promovisanje zdravih stilova života, te skretanje pažnje građanima na glavne faktore rizika kardiovaskularnih problema.

Predstavnici Opšte bolnice u Novom Pazaru dali podršku obilježavanju ovog važnog dana. Kardiovaskularne bolesti su idalje na vodećem mjestu kao uzročnik smrtnosti i u našem gradu, ali i u cijelom svijetu. Ovo je jedan od načina uticanja na građane da promijene svoje štetne navike, ističe dr Emin Delić, i tako, koliko je moguće duže, sačuvaju svoje srce.

Medicinska škola “Dva heroja” sa svojim nastavnim osobljem i učenicima dala je doprinos obilježavanju Svjetskog dana srca. Jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih problema, navodi prof. Lida Izberović, jeste pušenje. Jedan od primarnih ciljeva ove akcije je, svakako, uticati na građane da nivo nikotina svedu na minimum, a potom i da postanu bivši pušači.

Obilježavanju ovog datuma pridružili su se i članovi Udruženja dijabetičara Novi Pazar. Pored kardiovaskularnih bolesti poseban akcenat stavljen je i na šećernu bolest, kao jednom od, takošer, velikih uzročnika smrtnosti u modernom dobu. Građani moraju steći naviku, navodi Enes Selmanović, da često kontrolišu krvnu sliku.

U Srbiji od srčanih oboljena godišnje život izgubi 51.000 ljudi – statistički su pokazatelji.

SANA

 

Zdravlje djece sve više na meti duvanske industrije s proizvodima od nikotina?

0

Zdravlje djece je sve više na meti duvanske industrije s proizvodima od nikotina i posebno elektronskih cigareta.

Elektronske cigarete su štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što ih duvanska industrija reklamira kao manje štetne ili kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Svjedoci smo da na brojnim cigareta ne postoji upozorenje, naročito na elektronskim.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, elektronsku cigaretu tokom života probalo je 20 odsto stanovnika. Oni koji su ih probali najčešće su to učinili iz radoznalosti, a njih 45 odsto probalo je elektronsku cigaretu za odvikavanje od pušenja ili kao zamjenu za smanjenje popušenih cigareta.

Da su lako dostupni djeci potvrdilo je i nedavno istraživanje udruženja “Roditelj” koje pokazuje da  više od 83 odsto njih svedoči da ih prilikom kupovine niko nije pitao koliko imaju godina. Tek 17 odsto je reklo da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnicima.

Cijeli intervju pogledajte večeras u emisiji Magazin od 20 časova.

SANA-Aiša Alić