Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U Novom Pazaru se obeilježava Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici tokom kojeg neće biti nikakvih zabavnih manifestacija, a mediji i ugostiteljski objekti svoj program i poslovanje moraju organizirati bez emitovanja muzike.

Odlukom Skupštine Novog Pazara iz 2015. godine, 11. jul se na teritoriji ovog grada zvanično obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici tokom kojeg važe pravila kao i za dan žalosti.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

U Potočarima će danas biti pokopani posmrtni ostaci još 14 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora, uključujući bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine doneo presudu prema kojoj je Vojska Republike Srpske počinila genocid u julu 1995. u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Rezolucijom se, između ostalog, osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenih za ratne zločine.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img