Dr. Zogić: Napadnut sam fizički prije tri noći – nadležni organi da preduzmu mjere

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na adresu naše redakcije pristiglo je saopćenje za javnos dr. Enesa Zogića, koje na njegov zahtjev, objavljujemo u cjelosti:

Na slici: Dr. Enes Zogić, privatna arhiva

Razlog mog obraćanja javnosti jeste rasvetljavanje elementarnih detalja nemilog događaja koji mi se desio i sprečavanje proizvoljnih i netačnih konotacija. Pre tri noći sam postao žrtva brutalnog fizičkog napada od strane sina pacijentkinje koja je preminula u maju ove godine, koji je od ranije poznat organima javnog reda. Napadač je bez prethodne najave ili bilo kakve komunikacije nasrnuo na mene sa leđa i naneo mi teže telesne povrede.

Pacijentkinju (njegovu majku), starosti 76 godina, sam sredinom maja ove godine primio na hirurško odeljenje zbog upale žučne kese i pankreasa. Nakon preduzetih terapijskih mera dolazi do regresije kliničke slike, poboljšanja opšteg stanja i smirivanja tegoba. Nakon nekoliko dana dolazi do pogoršanja opšteg stanja usled srčanog popuštanja. Isto veče angažovani su anesteziolog i dežurni internista, nakon čega se pacijentkinja prevodi u jedinicu intenzivne nege i ordinira odgovarajuća terapija, nakon čega dolazi do stabilizacije vitalnih parametara. Narednog dana, zbog kompleksnosti osnovnog i pratećih oboljenja, pacijentkinja se stabilnih vitalnih parametara prevodi u tercijarnu ustanovu KCS Beograd. Nažalost, nekoliko dana nakon toga pacijentkinja je preminula u Beogradu.

Ovaj incident nema političku niti bilo koju drugu pozadinu, ali postavlja važno pitanje: kuda idemo kao društvo ako dozvoljavamo da se lekari, koji su posvetili svoje živote spašavanju drugih, ovako brutalno napadaju na ulici? Kako možemo očekivati da mladi ljudi biraju medicinsku profesiju i posvećuju se humanitarnom radu kada vide da su oni koji pomažu najugroženijima izloženi fizičkom nasilju?

Kao hirurg sa dugogodišnjim iskustvom, ponosan sam što sam imao priliku da spasim na hiljade života Božijom voljom i određenjem. Svaki put kada uđem u operacionu salu, posvećen sam svom poslu i činim sve što je u mojoj moći da pomognem svojim pacijentima, ali život i krajnji ishod nije u mojim, već Božijim rukama.

Pozivam nadležne organe da preduzmu sve zakonom predviđene mere, kako bi se ovakvi incidenti sprečili u budućnosti. Ujedno apelujem na građane da pokažu solidarnost i poštovanje prema onima koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote drugih.

Zahvaljujem svima na razumevanju i podršci.

S poštovanjem,

Dr Enes Zogić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img