Đerlek izabran za predsjednika poslaničke grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Odbor za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije je doneo odluku o formiranju poslaničkih grupa prijateljstava i tom prilikom je potpredsednik Narodne skupštine, Edin Đerlek, izabran za predsednika poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka.

Bliski istok je region koji je od velike važnosti za Srbiju, jer Srbija ima različite veze sa bliskoistočnim zemljama, koje se ogledaju u njenim trgovinskim, investicionim, energetskim, humanitarnim, diplomatskim i mirovnim aktivnostima i saradnji.
Bilateralni odnosi sa Saudijskom Arabijom su uspostavljeni 2013. godine, dok je ekonomska saradnja od 2018. godine u usponu, ali je prostor za ispunjenje potencijala koji postoji u odnosu između Srbije i Saudijske Arabije velik i pun mogućnosti za razvoj u svim domenima od obostranog interesa.

Srbija Saudisjku Arabiju i bliskoistočne zemlje vidi kao prijateljske i važne države i stoga nastoji da sa njima održi dobre odnose, te će fokus ove poslaničke grupe prijateljstva, sa Đerlekom na čelu, biti intenziviranje saradnje Srbije sa Saudijskom Arabijom i ostalim državama na Bliskom istoku za koje bude nadležan.

Đerlek se prošle godine susreo se sa prestolonaslednikom i premijerom Mohamedom bin Salmanom, koji ujedno obavlja i dužnosti predsednika Veća za ekonomska i razvojna pitanja i predsednika Veća za politička i sigurnosna pitanja Saudijske Arabije.

 

Processed with Lensa with LA1 filter

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img