VISOKE TEMPERATURE OPASNOST ZA SRČANE BOLESNIKE-NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Od vikenda se vrši prijem i zbrinjavanje hitnih stanja u Novopazarskoj hitnoj službi. Zabilježen je povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog srčanih tegoba i povišenog krvnog pritiska.

Kako da prepoznamo koji su simptomi i kako se u tom trenutku građani trebaju ponašati, pojasnio je Damir Husović, zamjenik načelnika Hitne službe.

“Ubrzan rad srca, razni bolovi ili stezanje u grudima nam ukazuje da se nešto dešava ili da se sprema neki događaj javljanja ljekaru”, dodao je on.

Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći a takve česte promjene negativno utiču na kardiovaskularni sistem i mogu da dovedu do gubitka tečnosti u organizmu, do zgrušavanja krvi, potencijalne tromboze i do infarkta, ističu ljekari.

“Oni koji imaju anginozne tekobe koriste terapiju, ali ukoliko ne daje efekat u roku o pet minuta, ne smije se čekati već odmah u hitnu službz, riječi su Husovića.

Pojasnio da je važno da pacijenti terapiju uzimaju na vrijeme.

Ljekari navode da su od presudnog značaja preventivne mjere koje treba preduzeti kada je napolju naglo otoplilo i kao osnovno treba pojačati unos vode u organizam, jer voda održavala odgovarajuću telesnu temperaturu.

“Ne smijemo naš organizam ostaviti bez dovoljne količine tečnosti i minerala”, zaključio je Husović.

Smatra se da grupa meteorotropnih bolesti, odnosno hroničnih bolesti na čije pogoršanje može da utiče nagla promena temperature obuhvata danas više od 50 oboljenja.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img