Muftija dr. Rešad ef. Plojović za “Novo Jutro”: Islam je vjera mira i tolerancije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost “Novog jutra” na Pink televiziji bio je zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović. Bilo je riječi na niz aktuelnih tema.
Ono što se desilo u Beogradu ne dolazi iz vjere islama, ističe dr. Plojović, niti ima uporište u islamu. Islam je vjera mira, tolerancije i protivnik je nasilja u bilo kojoj formi.

Nezahvalno je i nepravedno, navodi on, podvući znak jednakosti između vehabijskog pokreta sa prostora Saudijske Arabije i tog izvornog perioda kada je on i zbog čega nastao i svega onoga što se danas pod njime u javnosti svrstava.

Pokrenuo se razgovor o nošenju burke (prekrivača koji pokriva lica kod muslimanki). Islamska zajednica ne propagira nošenje burke, istakao je muftija dr. Plojović.

“Izvorni propis islama kada je u pitanju pokrivanje žene ne propisuje obavezu pokrivanja lica, ali daje opciju mogućnosti pokrivanja lica. Dakle, ja želim pohvaliti organe R. Srbije koji su i taj dio vjerskog propisa ispoštovali. Naravno da ima zloupotrebe, ali zbog nje se ne smije poremititi princip, uvijek postoje izuzeci, iako su naši advokati ovdje neko ko posmatra stvari – neko malo šire, a neko malo uže. Slažem se da ovdje treba, kada god je to potrebno da se utvrdi identitet, uraditi sve što je potrebno i ta vrsta prekrivača ili burke koja štiti lice od mogućeg gledanja nešto što se može ukloniti. Ja ne želim da nas ovaj slučaj otjera u tom pravcu da sad sve što može da bude potencijalna opasnost – da se protiv toga borimo. Mi u Islamskoj zajednici, naši imami u ustanovama Islamske zajednice ne propagiramo nošenje burke, kazao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img