Hitna služba: Padom temperature za 30 odsto povećan broj pacijenata, oprijez hroničnim bolesnicima

0
240

Zamjenik načelnika Hitne službe Novi Pazar Damir Husović, kazao da je, tokom niskih temperatura, za 30 odsto povećan broj pacijenata koji traže njihovu pomoć.

Dodao da su najkritičnije grupe bili su hronični bolesnici kažu iz Hitne službe Novi Pazar.

“Srčani bolesnici, plućni bolensici na ovakve promjene temperature reaguju negativno. Česte su potrebe za smanjenjem terapije ili za dodavanjem postojeće i nove. Takvim bolesnicima apelujem da se jave svom izabranom ljekaru, kako bi se terapija prilagodila vremenskim uslovima. Broj pacijenata je uvećan za 30 odsto”, riječi su zamjenik načelnika Hitne službe Novi Pazar.

Tropske temperature najavljene su za vikend, što će, kako je kazao doktor, doprinijeti većoj angažovanosti ekipa na terenu.

“Visoke temperature, koje su najavljuju, predstavljaju veliki stres za organizam, a najviše hroničnim bolesnicima. Njima se preporučuje da se ne izlažu suncu, redovno korišćenje terapije, hidratacija organizma”, poručio je Husović.

Dodao da je hidratacija organizma, u ovim danima, najvažniji segment za čovjekovo tijelo.

“Ukoliko izgubimo više tečnosti nego što treba dobićemo brojne tegobe u vidu grčeva, stežanje u mišićima, a mogući su ozbiljniji poremećaji svijesti”, rekao je zamjenik načelnika Hitne službe Novi Pazar.

Broj ekipa, koje pružaju pomoć građanima, je standardan.

“Sva moguća stanja zbrinu se u nekom alternativnom roku, jer ne može se očekivati da svako dobije hitnu medicinsku pomoć brzo. Ne treba čekati, po svaku cijenu, da dođe hitna pomoć. Ukoliko je stanje da pacijent može biti prebačen do hitne službe, neophodno je tako i postupiti “, rekao je Husović.

Pacijenti se kategorizuju po prioritetima.

“Nikako direktno izlaganje sunčevim zracima. Oni koji, zbog poslovnih obaveza, moraju biti van kuće preporučuje se adekvatna oprema i hidriranje organizma. S druge strane trudnice i djeca su najosetljiviji i za njih važe mjere predostrožnosti”, zaključio je zamjenik načelnika Hitne službe Novi Pazar.

Izlazak van kuće se ne preporučuje od 11 do 17h, pojašljavaju ljekari, a oni koji svoje obaveze moraju rješavati u tom vremenskom intervalu, neophodno je da sa sobom imaju flašicu sa vodom.

SANA-A. Alić