Prva grupa hadžija stigla u Novi Pazar

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon obavljenog hadža, petog islamskog stuba, iz Saudijske Arabije stigla je prva grupa sandžačkih hadžija.

Oni su u Medinu oputovali 3. juna, a po povratku u Sandžak su ih dočekali članovi porodica i prijatelji.

“Ovo je prvi put da idem na hadž. Bilo je prelijepo iskustvo. Iskustvo jendog mladića koji je sanjao 30 godina da ode na hadž i Allah dž. š. je uslišio dovu. Ne trebate nikada odustajati od svojih snova makar oni došli poslije 30 godina. Neka hadž svima bude prvi prioritet, a onda sve ostalo”, poručio je jedan od hadžija.

Direktor Ureda za hadž dr. Enver ef. Omerović kazao da je cjelokupna organizacija protekla po planu i programu i dodao da je zdravlje svih hadžija bilo na zadovoljavajućem nivou.

“Sve hadžije su obavile sve ono za šta su otišli. Oni su puni emocija i nose sa sobom ljepote svijetih mjesta Mekke i Medine. Možemo reći i potvrditi da je ovo, nakon četiri godine, najupješniji obavljeni hadž sa naših prostora. Molim Allaha dž. š. da svim našim hadžijama Allah ukabuli, da im grijehe oprosti i unese berek u njihovim porodicamai da još mnogo hadževa doživimo i da Allah dž. š. bude zadovoljan nama”, rekao je on.

Dodao da i pored kratkog vremenskog perioda su uspjeli da organiziraju odlazak na hadž.

“Mi ćemo krenuti sa novom procedurom upisivanja hadžija, kako bi na vrijeme sve to završili”, riječi su dr. Enver ef. Omerović.

Ljekar Izudin Demirović koji je brinuo o zdravlju hadžija i hadžinica, naglasio da je sve proteklo u najboljem redu.

“Tokom boravka u Saudijskoj Arabiji, osim dva slučaja koja su zahtijeva hitnu intervenciju, sve drugo je bilo u redu. To su bile minimalne promjene na nivou respiratornog sistema uslijed klimatskih promjena”, kazao je on. 

Dolazak druge grupe od 18 hadžija i hadžinica očekuje se sutra. Hadž je kruna svih ibadeta, te da dova najveće čovjekovo oružje.

Podsjećamo, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, nakon četiri godine, dobio je saglasnost Ministarstva hadža Saudijske Arabije da bude zvanični organizator hadža na prostoru Srbije.

SANA-A. Alić

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img