Prof. dr. Hajrudin Balić za Prva TV: Saradnja države sa Islamskom zajednicom dugoročno rješenje za pojavu ekstremizma

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost emisije “Jutro” na Prvoj TV bio je profesor Fakulteta za islamske studije dr. Hajrudin Balić. Bilo je riječi o aktuelnom terorističkom napadu na pripadnika Žandarmerije koji je čuvao izraelsku ambasadu. Nema potrebe, ističe on, slati negativnu sliku o Novom Pazaru na osnovu čina jednog pojedinca, premda da je ovaj grad poznat kao mirna sredina, kazao je Balić.

“Ekstremizam je pojava koja nije svojstvena za određenu religijsku zajednicu. Ekstremizam imamo u svim porama društva. Što se tiče tog religijskog ekstremizma koji je tema ovih dana, Novi Pazar je, iako se širi jedna negativna slika o ovom gradu, miran grad. U Novom Pazaru imate pojedince, manje grupacije, ali svakako društvo koje odbija ekstremizam u svim vidovima njegove pojave, kako religijski, tako i politički, etnički ili bilo koji drugi”, kazao je prof. dr. Balić.

Saradnja države sa Islamskom zajednicom dugoročno je rješenje za pojavu ekstremizma, podvukao je dr. Balić.

“Kao društvo nužno nam je baviti se ovim pojavama. Kratkoročno – hitnim postupcima, što i poduzima R. Srbija i organi R. Srbije, a to je, prije svega, ispitivanje svih okolnosti i pojedinosti ovog čina. Dugoročno, kao društvo, trebamo raditi na suzbijanju svih vidova ekstremizma koji kasnije prerastaju u terorizam. Glavna uloga je tu Islamske zajednice, te saradnja države sa Islamskom zajednicom. Neprihvatljivo je da država Srbija dozvoljava postojanje više zajednica. Potrebno je jedinstvo Islamske zajednice koja će regulisati, kontrolisati i uređivati taj vjerski život u R. Srbiji”, završava dr. Balić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img