Muftija dr. Rešad ef. Plojović za Kurir TV: Islam je vjera mira, suživot i međusobnog poštovanja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pripadnik Žandarmerije M. J. ustreljen je samostrelom u vrat, u subotu, ispred Ambasade Izraela u Beogradu. On je u samoodbrani uzvratio vatrom i savladao napadača, koji je od zadobijenih rana preminuo. Napad je od strane tužilaštva okarakterisan kao teroristički akt, nakon čega je podignut nivo bezbijednosti.

Nakon terorističkog akta u Beogradu, zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović govorio je za Kurir televiziju. Kazao da je islam vjera mira, suživot, međusobne saradnje, ali i poštovanja svih ostalih koji su pripadnici druge vjere i imaju drugačije uvjerenje.

“Cjelokupna situacija je sve nas trznulo iz, nekog, konfora i lijepog osjećaja da živimo u državi gdje smo ušuškani i jedni na druge naslonjeni da stvari koje se dešavaju u svijetu ne mogu zadesiti nas. Međutim, iz tog sna smo se probudili na jedan, vrlo, ružan način, gdje smo kao zajednica osudili ono što se desilo, nazvali ga imenom koje zaslužuje, odnosno “terorističkim činom”, jer po motivima, načinu izvršenja i ciljevima, jeste teroristički čin i na taj način pozvali nadležne državne organe da daju svoj maksimum kako bi, ne smao, otkrili ko su izvršioci i pomagali, ali i sa druge strane ko su i nalogodavci, te ko stoji iza ovog pojedinca sa imenom i prezimenom koji je rodom iz Mladenovca, a već duži vremesnki period je u Novom Pazaru koji je ovakvim činom ugrozio bezbijednost svih građana Republike Srbije”, riječi su ef. Plojovića.

Terorizam

Kada se govori o terorizmu, vrlo često se zloupotrebljava i veže za islam. Zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, pojasnio da terorizam ne može biti niti islamski, ali ni kršćanski.

“Terorizam je terorizam, i zapravo je to pravac za kojim posežu pojedini muslimani, kao što posežu i neki drugi zarad ostvarivanja svojih vjerskih i nacionalnih ili određenih grupacijskih ciljeva. Ono što bih ja kazao, kada je ovaj slučaj ili ono što se konkretno naziva “islamskim terorizmom”, radi se o jendoj vrsti “konverti” terorizma, gdje ovu vrstu nasilničkih akata čine osobe koje su ili konvertirale vjeru jer su bili daleko od vjere ili su one koje nisu pripadale islamu pa su postali muslimani. I jedne i druge bez osnovnih znanja o vjeri, a zapravo i jedne i druge osobe čiju instalaciju, je upotpunosti neko spržio prikačivši ih na visoki napon učinivši ih pogodnim osobama da urade ovakva djela”, rekao je on.

Bezbijedonosna situacija u Novom Pazaru

Prema riječima muftije dr. Rešada ef. Plojovića, bezbijedonosna situacija u Novom Pazaru i Srbiji je dobra. Dodao da naše službe rade svoj posao, te građani nemaju razloga za strah, ali imaju za ozbiljnost i dodatni oprez za davanje doprinosa nadležnim državnim organima u cilju rasvetljavanja i ovog i sličnih slučajeva.

” Kazao bih da se mi u ovom slučaju bavimo posledicama. Važno je da pažnju usmjerimo i na uzroke te da radimo na njihovom suzbijanju, a koji su doveli do ovoga, ali i do, možda, nekih novih, u narednim godinama, sličnih akata koji mogu ugroziti bezbijednost svih građana Republike Srbije koji mogu biti urađeni u ime neke vjerske grupacije, nacionalne, određene organizacije”, dodao je on.

Kazao da je važno da na tom polju radimo zajedno.

“U našem saopštenju koje smo dali, kazali smo da nažalost cijepanjem Islamske zajednice 2007. godine napravljeno je pogodno tlo da se na teritoriji Srbije mogu registrirati vjerske organizacije, ali i edukativne i obrazovne koje u svom prefiksu imaju osobenost ili neku vrstu “islamskih” koje vrše edukaciju, odnosno određene aktivnosti u koje mi kao Islamska zajednica nemamo nikakvog uvida i iz takvih organizacija se javljaju ekstremni pojedinci koji posežu i za aktima terorizma”, kazao je

Naglasio da je da ove stvari prepoznamo i da na istim radimo, jer su ovo uzroci koji dovode do teških posljedica.

Novi Pazar

Novom Pazaru i muslimanima ovog kraja, Sandžaka i čitave Srbije ne pripadaju muslimani koji gaje takve ideje. Muslimani su oni  koji žive islam u onom njegovom izvornom značenju kakvo jeste, istakao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

“Dakle, u smislu da je islam vjera mir, suživot, međusobna saradnja, poštovanje, ali i poštovanje svih ostalih koji su pripadnici druge vjere i imaju drugačije uvjerenje. Bitno je te pojedince na vrijeme prepoznati, važno je zajednički raditi da takve pojedince, prije svega odvratimo od toga da budu pogodna meta sa kojom neko može raditi i ugroziti bezbijednost. Oni koji vrše terorističke akte na različitim prostorima, posebno u ime islama na našim prostorima su osobe koje ne priznaju Islamsku zajendicu, ne poštuju autoritete, ne poštuju ulemu i muslimane i zapravo je veliko nasilje prema muslimanima, islamu i prema Islamskoj zajendici vezati takve pojedince koji posežu za takvim aktima”, poručio je on.

Inače, na ulicama Novog Pazara, nakon nemilog događaja u Beogradu ispred ambasade Izraela, pojačano je prisustvo policije, što će biti i u narednim danima na svim mjestima javnog okupljanja.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img