Muftija dr. Rešad ef. Plojović za Informer TV: Islamska zajednica daje podršku da se ovaj slučaj do kraja istraži

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon terorističkog akta u Beogradu, zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović govorio je za Informer TV. Poručio da je islam vjera mira, te da nasilje nikako ne može naći svoje uporište u njoj.

“Osoba koja je izvršila ovaj teroristički čin je osoba sa svojim imenom i prezimenom, bez svoje vjere, jer ona vjeru nema. Terorista i terorizam nemaju svoju vjeru niti naciju, imaju svoje ime i prezime. Bitno je kazati da je ova osoba kroz svoju prošlost, stasavanje, mladost izražavala itekako svoju sklonost ka ekstremizmu. To je nešto što je poznato na profilima ove osobe koji su obrisani, njenim statusima i da je nakon toga zloupotrijebljena vjera sa, vjerovatno, ograničenim mentalnim i psihičkim sposobnostima da uradi jedan ovakav čin. Ovo što je uradila sigurno nije našla u džamijama, u obrazovanju, niti je našla u Kur'anu niti Sunnetu Poslanika Muhammeda s.a.w.s, kao što ni njeno vraćanje, tj. prihvatanje islama se nije desilo pred nadležnim organima niti službenicima Islamske zajednice. Dakle, ja sam jučer nakon prvih informacija na ovu temu kontaktirao naše imame koji djeluju u sistemu IZ-e, naše džamije, džematlije i džemate – niko ne posjeduje informaciju da je osoba primila islam, niti da je to uradila u džamijama ili objektima Islamske zajednice. Ona se je napajala vjerovatno u nekim podrumima, u određenim krugovima, sa određenim ljudima sumnjive i kriminalne prošlosti i sadašnjosti, koji su poznati nadležnim i bezbjedonosnim službama. Vjerujem da nadležne službe posjeduju informacije ko je pomenuta osoba, u kojem je krugu ona “učila” da mrzi i ugrožava živote i imetke drugih ljudi”, kaže zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Pozvao nadležne da do kraja istraže cijeli slučaj i njegove nalogodavce, te podvukao da zbog ovakvog gnusnog akta ne smiju ispaštati dobri, iskreni muslimani koji žive u R. Srbiji.

“Ovom prilikom također želimo upozoriti da sa nekom parolom borbe protiv terorizma ne ispaštaju dobri, iskreni muslimani koji žive u Novom Pazaru, Beogradu itd, već prosto da oni, a zna se ko, jer je kazano da je pomenuta osoba praćena već duži vremenski period, da oni koji su imali određene vrste kontakata sa takvom osobom budu procesuirani, a da oni koji su džematlije Islamske zajednice, imami ili na drugi način uključeni u sistem Islamske zajednice – sigurno to nisu osobe među kojima treba tražiti saučesnike ovakvog akta. Želim još jednom podvući – Islamska zajednica daje podršku da se ovaj slučaj do kraja istraži, da se otkrije ko su nalogodavci, ko ima najviše interesa od ovog akta. Svakako da najviše štete imaju muslimani u R. Srbiji, građani R. Srbije bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnosi, štete ima i sama R. Srbija, jer se na ovaj način destabilizuje njena stabilnost i fabrikuje određena vrsta nestabilnosti”, dodaje dr. Rešad ef. Plojović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img