Uni-Art Gallery: Izložba „Oteta zemlja“ Džeka Hodžića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U „Uni-Art Gallery“ u Novom Pazaru postavljena je izložba akademika Džeka Hodžića, „Oteta zemlja“. Naslov ciklusa je svojevrsni rezime tamnih stranica ljudske historije.

Izložba „Oteta zemlja“ koju nam predstavlja akademik Džeko Hodžić ima za cilj predstaviti kompleksne historijske događaje koji su oblikovali današnji svijet. Kada pogledamo ove slike možemo vidjeti da period kojeg pokriva naš autor pripada različitim stradanjima ljudi kroz određeni historijski vijek. Ovo je više od umjetničkog čina. Poruke su univerzalne prirode koje važe uvijek. Na neki način vidim i upozorenje. Vidimo i na današnji dan šta se dešava u određenim dijelovima svijeta. Kada se govorilo nakon Drugog svjetskog rata Nikad više, vidimo da se to Nikada više više puta ponavljalo, kaže prof.dr. Suad Bećirović rektor UNINP

Hodžićev ciklus, kako je istaknuto, može se shvatiti kao apel na ljudsko dostojanstvo, za istinu i oslobađanje od neljudskih zakona.

Ova izložba pripada angažovanoj umjetnosti koja upire prstom u nepravdu. Neću da šutim. Preporučujem svim slobodnim ljudima- akademskoj zajednici, ulemi, vjerskim službenicima svih konfesija na svijetu da se pravedno ponašaju, da biraju najbolje, da se međusobom podržavaju najbolje, naglašava akademik Džeko Hodžić, slikar

Izložbi je, među zvanicama, prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img