SAOPŠTENJE: Mešihat izražava najoštriju osudu terorističkog čina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava najoštriju osudu terorističkog čina, koji se desio danas 29.06.2024. godine u Beogradu, čija je meta nedužna osoba, zapravo lice koje je zaduženo da se brine o bezbjednosti svih građana, te da za njihovu sigurnost i svoj život založi.

Također, Mešihat najoštrije osuđuje zloupotrebu vjere islama u cilju opravdavanja postupaka i ponašanja kojima se ugrožavaju sigurnost i životi, te unosi strah i panika među ljudima, u demokratskom društvu i uređenoj državi koja poštuje ljudska i vjerska prava svih svojih građana. Islam je vjera mira, suživota, tolerancije, poštovanja svih ljudi i njihovih opredjeljenja, te svako drugačije tumačenje ili praktično manifestovanje predstavlja skrnavljenje vjere i odstupanje od puta i prakse – sunneta posljednjeg Allahovog poslanika, Muhameda a.s.

Mešihat Islamske zajednice ne želi komentarisati medijske navode o mjestu boravka, rođenja, niti „prelaska na islam“ počinioca, jer čin za kojim je posegnuo nema opravdanje ni u jednoj objavljenoj nebeskoj vjeri, već je posljedica pogrešnog razumijevnja, mržnje, isključivosti, negativnog uticaja ili zloupotrebe istog od strane onih koji ne žele da na prostoru Srbije pripadnici islama i kršćanstva žive u miru, već da se tradicija dobrih međususjednskih odnosa poremeti, te da mir i blagostanje u društvu zamijene strah i beznađe.

Islamska zajednica poziva nadležne državne organe da pomenuti slučaj do kraja temeljno istraže, kako bi se otkrilo ko su saučesnici ili nalogodavci terorističkog čina, te na kojem mjestu se pomenuta osoba napajala mržnjom i podsticala na nasilje.

Također, Islamska zajednica upozorava da su ovakve pojave posljedica postojanja nelegalnih tzv. „misionarsko-humanitarnih“ centara, u kojima se vrši edukacija od strane nekompetentnih lica, kriminalne ili sumnive prošlosti, nad kojima Islamska zajednica nema nikakvu kontrolu niti uvid u njihovo djelovanje, već je zbog smetnje spomenutima i sama, sa svojim čelnicima, bila meta istih.

Mešihat Islamske zajednice poziva nadležne državne organe da daju doprinos vraćanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koje je narušeno 2007. godine, a nakon toga i borbi za suzbijanje svakog nelegalnog i vaninstitucionalnog tzv. islamskog misionarskog ili edukativnog djelovanja, koje podjednako nanosi štetu vjeri islamu, muslimanima, državi i svim građanima.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img