BANU: Počeo Međunarodni naučni skup „Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u 20. vijeku“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Naučnom centru BANU-a “Vakuf znanja akademika Muamera Zukorlića” otvoren je Međunarodni naučni skup „Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u 20. vijeku“, povodom osamdeset godina od četničkog genocida 1943. godine i sto godina od genocida u Šahovićima.

Za nas koji se bavimo prošlosti obično važi neformalno mišljenje da mi ovim svijetom koračamo glavom okrenutom unazad i da kao takvi ne vidimo ono što je budućnost. Istina je da nijedan historičar nije mogao predvidjeti budućnost kao što nije mogao ni da promijeni prošlost. Ono što je bilo ne može se promijeniti i to je aksiom nauke s kojom se mi bavimo. Mijenja se samo mišljenje o onom šta je bilo i zato svako vrijeme ima svoju historiju, kaže akademik Šerbo Rastoder potpredsjednik BANU.

Do pomirenja se, kaže muftija Dudić, ne može doći bez istine.

Da li to neko shvatio danas ili sutra, bolje je što prije da shvati. Drago mi je i veliko mi je zadovoljstvo da se i uvoj državi dešava zaokret u odnosu prema Islamskoj zajednici jer zajednicu shvataju kao partnera. Mi u ovoj zajednici nikada nismo, niti ćemo, uraditi nešto što je na štetu islama i muslimana, a samim tim i svih ljudi s kojima dijelimo životni prostor, naglašava muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Muftija Dudić istakao da važnost zajedničkog suživota, te važnost činjenja dobra i odvraćanja od zla, poručujući da je trenutni režim pozitivniji u odnosu na sve prethodne.

Skup traje do 1. jula u Novom Pazaru i Bijelom Polju uz više od 70 učesnika iz svih oblasti. Prethodno je akademik Rastoder proveo prisutne kroz objekt Naučnog centra Banu ističući da je kao i brojni drugi legat rahmetli akademika Muamera Zukorlića koji je život posvetio činjenju dobra, podizanju ugleda Bošnjaka, promociji znanja i obrazovanju što je i iniciralo odluku da se ovaj objekat nazpve njegovim imenom  „Vakuf znanja akademik muftija Muamer Zukorlić“.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img