Prije odmora provjerite postoji li neka neplaćena kazna

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Vrijeme je godišnjih odmora kojeg ne treba da pokvari neplaćena kazna zbog koje čitava porodica može biti vraćena s granice. A za provjeru treba nekoliko minuta, uz pomoć „Registra neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ na sajtu Ministarstva pravde.

Građani Republike Srbije zadnjih nekoliko godina Registar neplaćnih kazni može svako od nas provjeriti. Potrebni su ime, prezime, matični broj i nakon toga portal na kojem se izbacuju podaci izbacit će da li ima ili nema. Neugodno je kad vas na granici izuzmu iz kolone, posebno kad su velike gužve ili kad ste u društvu saputnika ilikad su djeca tu neprijatno je, a procedura je takva da vas moraju privesti jer ako ne platite kaznu niti možete preći granicu niti se vratiti u auto, kaže prof. dr. Ergin Hakić stručnjak za bezbjednost, UNINP

Inače, u Registru su evidentirane sve izrečene novčane kazne koje nisu plaćene u zakonskom okviru.

Najčešće su to prekršajne kazne. Naši ljudi često voze automobile koji se na njih ne vode i neko na njihovo ime vozi. U većini slučajeva danas je sve digitalizovano. Na autoputu ako ne pazite na ograničenje prati se srednja brzina, kazna bude evidentirana na lice na koje se vodi auto i ni krivi ni dužni možete doživjeti neprijatnost i da vam se poremete svi planovi za godišnji odmor.

Napominje i da je pred put neophodno provjeriti valjanost dokumenata, pasoša, pogotovo dječijih.

Djeca starosti ispod tri godine pasoš dobijaju na tri godine. Preko tri godine, na pet godina i često su ta dokumenta izdavana u onim periodima kad je ljeto i kad su najviše gužve i roditelji zaborave.

Neophodno je provjeriti i valjanost vozačke dozvole, a među važne preporuke spada i putno osiguranje.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img