Poskupele kirije stanova u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Cijene mjesečnog zakupa stanova u Novom Pazaru porasle su u odnosu na prethodnu godinu za dvadeset odsto, ali se i pored toga u narednim mjesecima mogu očekivati dodatna poskupljenja.

Uzimajući u obzir uzorak od desetak oglasa, cijene mesečnih kirija u Novom Pazaru kreću se i do 300 eura za dvosobne stanove, rekao je do. dr. Dženis Bajramović.

“Cijena je poprilično visoka, međutim, zvanični podaci to ne pokazuju”, dodao je on.

Prema dostupnim podacima Novom Pazaru nedostaje oko 10.000 stambenih jedinica.

“Do sada izgrađeno je blizu preko 4000 stambenih jedinica iz razloga što ranijih godina nismo imali stambenu gradnju. Ono što također možemo vidjeti da je došlo do rasta najma stanova. Novi Pazar je, možda, u nekim prethodnim godinama bio jedan od jeftinijih gradova po cijeni stana, ali sada cijene  za dvosoban stan, gledajući po oglasima, dostižu i do 300 eura”, rekao je Bajramović.

Dodao da u skladu sa prosečnim primanjima visina kirije je neprihvatljiva.

“U Novom Pazaru, prema zvaničnim podacima, primanja su oko 60.000 dinara, dok je u Beogradu oko 120.000 dinara, te najam stana predstavlja jedno veliko opterećenje. Vjerovatno ćemo mi, zbog jaza između bogatijeg i siromašnijeg sloja, imati da sve veći broj stanovništva biti najamnici, odnosno oni koji iznajmljuju stanove pod kiriju”, riječi su Bajramovića.

Veća potražnja stanova, a samim tim i veće cijene, prema riječima poznavaoca tržišta nepokretnosti, očekuje se krajem ljeta i početkom jeseni, sa dolaskom studenata iz okolnih gradova.

Poređenja radi, garsonjere i jednosobni stanovi ranijih godina mogli su se iznajmiti po cijeni od 100 do 150 evra, dok su se kirije višesobnih stanova uglavnom kretalo oko 200 eura u zavisnosti od lokacije i toga da li su opremljeni ili nisu.

Poslednjih godina, izraženo je i izdavanje takozvanih “stanova na dan”, a cijene jednodnevnog zakupa ove vrste smještaja se kreću se  20 do 40 eura.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img