Snežana Dabetić: Korišćenje solarijuma pojačava broj malignih promjena na koži

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Korišćenje solarijuma pojačava broj malignih promjena na koži, što može dovesti do velikih poslednica po čovjekovo zdravlje, rekla je dermatološkinja dr Snežana Dabetić. Dodala da je 2019. godine zabranjena  upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina, ali se ne prepeoručuje ni starijim.

U novopazarskoj opštoj bolnici i Domu zdravlja obavljeni su preventivni pregledi, a zainteresovani građani mogli su doći bez zakazivanja. Kako kažu, cilj akcije je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najvažnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju.

-Preventivni dermatološki pregledi su organizirani u cilju ranog otkrivanja tumora na koži, odnosno malignih stanja, te ako se promjene otkriju u početnoj fazi one su u 99 odsto slučajeva izlečive. Pacijentima se savjetuju samo pregledi, što znači da posmatraju svoju kožu. Ukoliko primete promjene i da koža mijenja boju, oblik, veličinu, da dođe do krvarenja potrebno je da se odmah jave ljekaru , rekla je dermatološkinja dr Snežana Dabetić.

Doktorka naglasila da višečasovno izlaganje suncu i korišćenje solarijuma može dovesti do ozbiljnih posledica.

-Sve starosne grupe, preporuka je, da ne posjećuju solarijume. 2019. godine zabranjena je upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina, ali to je preporuka za sve osobe, jer je dokazano da boravak u solarijumu, u velikoj mjeri,  pojačava broj malignih promjena na koži, dodala je Dabetić.

Građanima uputila je savjet da izbegavaju direktno izlaganje suncu u periodu od 10 do 17h.

-Treba nositi odgovarajuću odjeću, koristiti zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite. Također, neizostavan dio je hidratacija organizma tokom ljetnjih dana, lakša hrana koja je nutritivno bogata vitaminima, poručila je dermatološkinja.

Dodala da su preventivni pregledi od izuzetne važnosti te pozvala sugrađane da se odazovu ovakvim akcijama.

Pacijenti su mogli da provjere tumor markere za bolesti digestivnog sistema. Također, mogli su obaviti i pregled kod dermatologa, i to pregled mladeža. Takvi pregledi izuzeto su važni za rano otkrivanje karcinoma kože.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img