Skupština o poskupljenju komunalija, odbijeni prijedlozi opozicije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Na današnjoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara ipak će se odlučivati o poskupljenju komunalnih usluga u ovom gradu, jer je odbornička većina odbila prijedloge Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka o povlačenju ovih tačaka sa dnevnog reda.

“Predložena odluka o kojem se nameravaju povećati cijene usluga za isporučenu sanitarnu vodu i od vođenje otpadnih voda predstavlja nastavak politike koja svoj neuspjeh u upravljanju javnim preduzećima prebacuje na teret građana. Aktuelna vlast u Novom Pazaru odgovorna je za loše stanje u kojem se nalaze javna preduzeća i ustanove odgovorne za njihov nezakonit rad i nesposobnost da kvalitetno obavljaju poslove za koje su izabrani. Postojeće ekonomska situacija u gradu glavni je razlog zašto ne smijemo dozvoliti povećanje cijena vode i kanalizacija. Gradske vlasti ovi povećanjem vrše dodatni udar na i onako oskudne ekonomske mogućnosti građana pored toga JKP Gradska čistoća i u martu mjesecu 2023. godine povećala cijenu iznošenja komunalnog otapda da bi opet bilo povecanje u januaru 2024. godine i to za 20 odsto za odnošenje smeća. Za samo par mjeseci 35 odsto povećanje cijene komunalnih usluga”, poručili su odbornici SDA Sandžaka.

Vladajuća većina odbila je i prijedloge odbornika SPP-a Jonuza Džankovića, a koji za cilj imaju rješavanje problema prosjačenje i zloupotrebe djece u Novom Pazaru.

“Nereagovanje nadlženih organa policije, komunalne milicije, otvara prostor za dolazak sve većeg broja prosjaka a posebno djece. Molim nadležne institucije i lokalnu vlast da obavljaju svoj posao i prekinu lanac organizovanog dovođenja prosjaka”, riječi su Džankovića.

Prijedlog, odbornika SPP-a Mustafe Fetića, o završetaku obilaznice oko Novog Pazara, vladajuća većina odbila je da uvrsti u dnevni red.

“Novi Pazar treba da bude grad koji je uredan i čist sa lijepom funkcionalnom saobraćajnom infrastrukturom. Imali smo priliku vidjeti da se zaoblizanica oko Novog Pazara gradi već dugi niz godina, a ostalo je oko 500 metara kako bi projekat bio u potpunosti završen. Zaista je šteta da ovaj skupštinski dom ne povede jednu važnu i transparentnu raspravu”, poručio je Fetić.

Osim tih, odbijeni su svi prijedlozi za dopunu dnevnog reda od strane opozicije.

Vladajuća većina usvojila je prijedloge Gradskog vijeća o izboru Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća, kao i Odluke o raspisivanju konkursa za izbor direktora “Gradske čistoće” i “Parking servisa”.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img