Dr. Plojović iz Mekke: Hadžije dobrog zdravlja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Hadžije koje su posredstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji obavile hadž dobrog su zdravlja, kaže dr. Rešad ef. Plojović.

Naša ljekarska ekipa izvanredno radi svoj posao i svi problemi te prirode navrijeme su sanirani, kaže dr. Rešad ef. Plojović zamjenik predsjednika Mešihata IZ u Srbiji.

 Komentira i izvještaje da je umrlo najmanje 550 hodočasnika u Meki gdje su temperature prelazile 50 stepeni Celzija.

To nije ništa čudno kada znate da se u Mekki u momentu obavljanja hadža nalazi dvije trećine stanovnika više nego što inače Mekka ima. U Mekki se sigurno nalazi i više od četiri miliona ljudi tako da je sasvim normalno da se za nekoliko dana obavljanja hadža desi povećan broj smrtnih slučajeva, negdje između 5 i 6 stotina. Ovo su dani kad su temperature povećane i kreću se i više od 50 stepeni Celzija. Mislim da se ovdje radio o jednoj tendencioznoj vrsti izvještavanja kako bi se skrenula pažnja s velikog događaja a to je obavljanje hadža.

Također, ističe

Želim da naši gledaoci, članovi porodica hadžija znaju da se ništa neobično nije desilo ove godine na hadžu i da je ta smrtnost kad je u pitanju velika brojnost nešto uobičajeno čak i mala

Sve hadžije su, kaže, obavile potrebne propise hadža.

Nismo imali problema u njihovom izvršavanju i od svega je ostalo obavljanje oprosnog tavafa što će biti učinjeno neposreno prije odlaska za Medinu. Dani koji su pred nama neće biti samo dani odmora za naše hadžije već ćemo učiniti da budu zanimljivi kao i prethodni dani koji su obilovali različitim sadržajima. U danima pred nama organizirat ćemo posjete ili upoznavanje sa znamenitostima Mekke, posebno onim prostorima na kojima su naše hadžije boravile ali ih nisu bili u prilici vidjeti zbog velike gužve.  Mislim posebno na Arefat, prostor Brda milosti, prostor Muzdelife, Mine na kojoj se nalaze džemreta i tako dalje.

 Vodička ekipa želi uraditi sve što je najbolje za hadžije.

Svim našim hadžijama će u danima bit će omogućeno da zajedno obavimo još jednu nafila umru tako da će naše hadžije biti mirne jer znaju da Mešihat Islamske zajednice, mi kao vodička ekipa i ja kao prvi među ekipom Mešihata IZ koja predvodi naše hadžije želimo uraditi sve što je za njih najbolje kako bi ovo putovanje ostalo nezaboravno i kako bi ga se uvijek rado sjećali i prenosili lijepe utiske, kaže dr. Rešad ef. Plojović zamjenik predsjednika Mešihata IZ u Srbiji

Putovanje, naglašava, ide prema planu a povratak hadžija je početkom jula.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img