OTAC DJEVOJČICE KOJA JE IŠLA SAMA NA MATURU: Moja ćerka se borila kao lavica

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Djevojčica romske nacionalnosti tokom proslave male mature OŠ “Meša Selimović” šetala je sama. Ovaj slučaj izazvao je lavinu komentara i postavio pitanje odgovornosti školskog rukovodstva.

Za Sandžak televiziju o ovoj situaciji govorili su nastavnici pomenute škole, ali i otac djevojčice.

“Bilo je, nekih, nepredviđenih okolnosti za koje niko nije pitao niti ih intersuje. Bitno je samo da nas stave na stub srama. Među učenicima osmog razreda postoji dijete koje radi po IOP-u 2. On koje je tada doživelo epileptični napad. Razredna odjeljenje Anđela Milić, naravno, da je veću pažnju posvijetila njemu, jer dijete inače ne smije na bude bez nadzora. Do toga je došlo jer nije mogla biti na dva mjesta istovremeno i primjeti da djevojčica šeta sama. Djevojčica je trebalo da šeta sa bratom koji se, nažalost, razbolio pa nije mogao da bude pratnja. Ona se, zatim, konsultovala sa oce pa je bila ideja da šeta sa njim, ali i od toga se odustalo”, riječi su Dragana Petrović, profesorice srpskog jezika.

Njene riječi negirao je otac djevojčice, poručivši da nije dobio dozvolu od rukovodstva škole.

“Nisu mi dopustili da ja šetam sa njom ili da uđem u salu, ni to mi nisu dopustili”, rekao je on.

“Škola nije nadležna da odobrava ili zabranjuje sa kim može da šeta. Ono što ustanova može da kaže jeste da bilo ko od članova porodice može da otprati učenika do ulaza u salu”, istakla je Petrović.

“Nije tačna ta informacija. U jednom času mi je rekla možeš ti kao roditelj sa njom, a onda dolazi druga i kaže, obavestio nas je direktor da vi ne možete ući da šetate sa njom”, naglasio je otac djevojčice.

Vjeroučitelj ističe da treba poštovati odluku djevojčice koja nije htjela da ima za partnera nekog od drugara iz odjeljenja, već nekog člana porodice.

“Ono što znam za djevojčicu, kao njen nastavnik, ona je po svojoj prirodi konzervativna i smatram da ako neko ne želi sa nekim da šeta, nije lijepo da mu se nameće taj sistem. Ja sa djevojčicom nisam razgovarao o situaciji, ali kroz razgovor sa ostalom djecom i nastavnicima saznao sam da ona nije htjela da šeta sa drugim iz odjeljenja već samo sa svojim bratom”, kazao je vjeroučitelj Kemal Toković.

Reakcija javnosti nije izostala.

“Ovo je bruka za cijeli grad i opštinu. Najveća odgovornost je na profesorima, jer su oni to mogli da spriječe, jer i to je dijete kao i svako drugo. Jezivo je i strašno. Najblaže rečeno to je diskriminacija”, poručili su građani Novog Pazara.

Prema riječima direktora, pored djevojčice, nastavu u ovoj školi pohađaju još dva njena brata dodajući da su jučer upisali i trećeg, koji će od septembra biti dio onovne škole “Meša Selimović”.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img