Hitna služba: Za tri dana broj pacijenata povećan za 50 odsto

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Oscilacije u temperaturi uzrok su povećanog broja pacijenata u Hitnoj službi Novi Pazar. Načelnica dr. Elvira Lukač Radončić kazala da je u poslednja tri dana broj pacijenata uvećan za 50 odsto koji traže njihovu pomoć, kako u ambulanti, tako i na terenu.

Temperature koje su poslednjih dana viskoke, izmamile su kako djecu tako i ostale žitelje Novog Pazara da izađu, prošetaju, ali nakon onih hladnih dana ovo je za organizam velika promjena.

“Broj pacijenata je do 50 odsto povećan i kreće se od 175 do 190 pregleda za 24 sata. Svakog dana je oko 30 povreda i oko 25 izlaza naših ekipa na teren. To je u ovim uslovima jako visok broj preglda”, kazala je načelnica Hitne službe u Novom Pazaru.

Temperaturne razlike veoma se teško podnose, naročito se to odnosi na starije osobe i one koje imaju hronična oboljenja, dodala je ona.

“Međutim imamo pacijente sa akutnim, respiratornim infekcijama, visokim temperaturama na koje bih apelovala da se jave svom izabranom ljekaru”, rekla je Lukač Radončić.

Istakla da roditelji djeci temperaturu od 38-39 stepeni trebaju obarati kući.

“Postoje antipiretici koji se mogu dati djeci. Preporučljivo je i tuširanje djece, davanje dovoljne količine tečnosti, jer ovdje kod nas, naglašavam, različita je paleta pacijenata koji se javljaju Hitnoj pomoći. Djeca, pored svog osnovnog stanja, mogu da zarade neku drugu infekciju i tako da dođe do pogoršanja njihovog stanja”, poručila je načelnica Hitne službe.

Ona je također naglasila da je ovih dana bio povećan i broj povreda kod djece i radnika.

“Svaka akutno nastala povreda, kao što su posekotine, rasekotine, padovi, prelomi, uganuća takvi pacijenti se trbaju javiti Hitnoj pomoći. Gdje ćemo mi dalje procijeniti i da li takav pacijent može da se zbrine ovdje kod nas ili ćemo ga uputiti dalje u Opštu bolnici Novi Pazar na ortopetsko ili na hiruško odjeljenje gjde će se preuzeti svi dalji koraci”, riječi su Lukač Radončić.

Pojasnila na koji način određuju koji pacijent je prioritet u odnosu na ostale.

“Da bismo napravili prioritet izlazaka na teren, veoma je važno da podaci koje dobijamo budu tačni i adekvatni. Ljekar je taj koji određuje prioritet izlazaka na teren. Molim naše sugrađane da budu strpljivi, doći ćemo do svakog od njih, po prioritetima, jer dvije ekipe su za terene, ali u momentu poziva ne možemo odmah da stignemo na svaku adresu”, zaključila je načelnica Hitne službe.

Podsjetila je da je sa početkom lijepog vremena povećan i broj građana koji se javljaju sa ujedima raznih insekata. Na njih je apelovala da nikako sami ne pokušavaju da skone krpelja, već da se obrate ljekaru.

Uputila je poseban savjet građanima da se čuvaju ovih visokih temperatura, da ne izlaze iz kuće ukoliko ne moraju u najtoplijem dijelu dana, a to je od 11 do 17 sati.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img