RODITELJI, OTVORITE OČI: Ne postavljajte fotografije djece na internet, vrijebaju brojne opasnosti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Roditelji, sve češće, nisu svjesni rizika koji prijeti postavljanjem fotografija djece na društvenim mrežama. Prema dostupnim podacima, čak 80 odsto slučajeva zlostavljanja djece ne bude prijavljeno, a ona se bore sa teškim posljedicama.

Poznato je da djeca danas  odrastaju u digitalnom dobu. S druge strane psiholozili naglašavaju da je povjerenje djece u roditelje ključno za njihovu bezbijednost na internetu, ali i upozoravaju da postavljanje fotografija djece na društvene mreže može da bude izutetno opasno.

“Nazalost, možemo reći da roditelji nisu svjesni opasnosti i rizika kada objavljuju fotografije njihove djece na društvenim mrežama. Danas, masovno je onih koji plasiraju fotografije mališana javnosti”, kazala je psiholog Naida Karasalihović Bulić.

Većina roditelja ima veliki broj ljudi na društvenim mrežama koje ne poznaje. U posljednje vrijeme roditelji imaju potrebu da konstantno objavljuju slike i ne shvataju kakve opasnosti sve vrijebaju.

“To im radi na samopouzdanju, gdje, kasnije, postaju depresivni i anksiozni zato što su obišli svijet. Djeca kada postanu svjesna, zaista, mišljenje druge djece i vršnjaka im znači dosta, te to utiče na njihovo sveobuhvatno zadovoljstvo. Oni sebe poštuju onoliko koliko ih poštuju njihovi vršnjaci i to se gradi jedno na drugo, što dovodi do sve većeg nezadovoljstva, jer ne umiju da se sami nose sa tim”, riječi su psihologa.

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da roditelji objave na internetu oko 1500 fotografija svog djeteta do njegove pete godine.

Sve češće čujemo izraz „Ja sam svom djetetu prijatelj“, što je potpuno pogrešno. Stručnjaci smatraju da roditelj treba da budete djetetu roditelj, a prijatelje će naći i dodaju da je bitno da roditelj nauči dijete da zaštiti sebe, a da u ranom uzrastu moraju da se izgrade povjerenje i saradnički odnos.

“Radite sa djecom, pričajte i igrajte se sa njima, jer djeca ne znaju sama to reći, već djeca trebaju poznavati svoje tijelo. Da razumiju odakle šta potiče, kakve mogu biti reakcije kako bi djeca znala da to prepoznaju, te da kroz tu komunikaciju i igru im objasne šta se dešava u njihovim životima i na koji način oni to vide”, zaključila je Karasalihovic Bulić.

Cijelu emisiju pogledajte večeras od 20h na Sandžak televiziji.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img