Ispraćaj hadžija i ikrar dova u IC Gazilar

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U IC Gazilar upriličena je svečanost povodom ispraćaja hadžija put svetih mjesta Meke i Medine. Svečanosti, pored budućih hadžija i njihovih porodica, prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Na samom početku odlomak iz Kur’ana proučio je Ensar ef. Latifović.
Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio zamjenik predsjednika Mešihata i glavni vodič ovogodišnjim hadžijama muftija dr. Rešad ef. Plojović.

“Nakon 4 godine iza nas, teške godine korone u kojima nismo mogli obavljati hadž, Allah nam se smilovao i već u ponedjeljak krećemo put svetih mjesta. Danas učimo ikrar dovu, potvrđujemo nijet da obavimo hadž. Molimo Gospodara da olakša put hadžijama i da im ukabuli ovaj ibadet”, kazao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Prigodan program izveli su polaznici Reude kroz recitacije posvećene hadžijama. Nakon njih članovi Hora novopazarskih imama izveli su par ilahija. Pročitana su imena ovogodišnjih hadžija, a onda je uslijedio džuma namaz. Džumansku hutbu održao je i džumu namaz predvodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

“Na najvećem kongresu muslimana imaćemo svoje predstavnike koji će nas dostojanstveno predstavljati. Sa ovog mubarek mjesta tražim od vas hadžije da ne škrtarite u dovama na svetim mjestima. Ne zaboravite nas u dovama, ne zaboravite svoje bližnje i one koji više nisu među nama. Ne zaboravite mjesto odakle potičete. Znajte, jedni drugima smo najvažniji. Dovite i samo dovite, za potlačenu braću i sestre, za vaš džemat i zajednicu, za umet i sve vjernike”, kazao je muftija dr. Dudić.

Nakon džuma namaza proučena je ikrar dova.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img