Obilježena 22. godišnjica Univerziteta u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Svečanom akademijom obilježena je 22 godišnjica od osnivanja Univerziteta u Novom Pazaru. Akademiju otvorila je Merjem Zukorlić izvedbom univerzitetske himne. Tradicionalno upriličena je i svečana dodjela diploma svršenicima osnovnih i master studija.

Nakon filma sa retrospektivnim događajima u akademskoj 2023/24 prisutnima se obratio rektor UNINP-a, prof. dr. Suad Bećirović, poručivši da svršenici preuzimanjem diploma, zapravo, predstavljaju početak nove faze u životima svršenika.

“Kada gledam ove mlade talentovane ljude osjećam ponos. Ponos zato što sam dio institucije koja prenosi znanje, ali i koja je mjesto intelektualnog razvoja, kritičkog mišljenja, a prije svega i društvene odgovornosti. Danas kada obilježavamo 22 godišnjicu našeg Univerziteta možemo zaključiti da je on mnogo više od zbirke učionica i knjiga. To je institucija koja zajedno raste, izučava i napreduje. Vi ste studenti budućnost ovoga grada, regije i šire”, riječi su prof. dr. Suad Bećirovića.

Treća godina kako značaj i veličinu rahmetli akademika muftijie Muamera Zukorlića mjerimo u njegovom odusustvu. Malo je onih koji su rekli više o obrazovanju od njega, a snagu njegovim riječima dala su djela. U to ime studentica Nejla Koničanin pročitala je odlomak iz djela “Akademija” akademika muftije Muamera Zukorlića, nakon čega je uslijedila dodjela jubilarnih nagrada uposlenicima Univerziteta u Novom Pazaru.

Ova visokoobrazovna ustanova njeguje prave vrijendosti. Zlatne plakete najboljim studentima uručio je predsjednik Savjeta Univerziteta dr. Rešad ef. Plojović. U ime zlatnih studenata obratila se Ajla Idrizović.

“Želim da se zahvalim cijenjenim profesorima koji su uvijek bili uz nas i inspirisali nas da se uvijek trudimo i napredujemo. Mogu da kažem da sam ponosna na ovu nagradu, jer je upravo ona rezultat mog truda. Poručujem vam da uvijek budete optimistični i što je najvažnije da nikada ne odustajete od svojih snova”, rekla je zlatna studentica Izdrizović.

Izaslanik ministarke prosvjete Republike Srbije prof. dr. Janko Samardžić čestitao je Dan Univerziteta, poručivši da ovaj Univerzitet, pored osnovne delatnosti u oblasti visokog obrazovanja, bavi se i obrazovanjem odraslih, istraživanjem i razvojem i istraživačkom delatnošću.

“Univerzitet ostvaruje dobru saradnju sa brojnim uglednim univerzitetima u zemlji i inostranstvu uz različite programe razmjene studenata i nastavnog osoblja. Misija visokog obrazovanja, jeste, da kroz organizovane studije istraživanja neprekidno kreira nova znanja i stručne kompentencije kojima se omogućava, u prvom redu, socijalni, kulturni, ekonomski i svaki drugi napredak naše zemlje”, dodao je on.

Izaslanik predsjenika Republike Srbije Milorad Veljović kazao da je Univerzitet u Novom Pazaru bitan za cijeli Sandžak.

“Razlog je da se naša omladina školu i da ostanu ovdje. Znate da je Novi Pazar najmlađi grad u Evropi i treba toj mladosti obezbijediti da radi ovdje, a jednostavno i sam Univerzitet, na neki način, omogućava da se ti ljudi školuju, a država je tu da ekonomski pomogne da se ovaj kraj razvija”, poručio je Veljović.

Izaslanik Predsjednika Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića i potredsjenik Narodne skupštine R. Srbije Edin Đerlek istakao da mu je čast što svjedoči uspjehu ovog Univerziteta.

“Ovaj Univerzitet iz godine u godinu napreduje i opravdava misiju koju je, zapravo, imao rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić sa kojim sam imao tu čast da dugo radim na ovom Univerzitetu, koji predstavlja, definitivno, svetiljku kada je u pitanju, ne samo, Novi Pazar već i Sandžak i širi prostor i koji je simbol multikulturalnosti, mjesta gdje se susreću različite kulture i nacije. Imamo studente iz Srbiije i regiona koji dolaze ovdje isključivo zbog kvaliteta obrazovanja koji ovaj Univerzitet pruža”, naglasio je Đerlek.

Predsjednika BNV dr. Misala Pramenković kazala je da misija osnivača ovog Univerziteta uspjela.

“Zadovoljstvo je da na 22 godine Univerzitet u Novom Pazaru uspio u svojoj misiji, misiji osnivača akademika muftije Muamera Zukorlića. Svim uposlenicima, na čelu sa rektorom, želim puno sreće u daljem radu”, dodala je Pramenković.

Studenti, sada već diplomci kazali da je jedno poglavlje u njihovom životu završeno, ističući da je znanje najveća moć koju čovjek može da ima.

Na kraju prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbije mufrija dr. Mevlud ef. Dudić. Poručio da ono što je nekada bio san danas je java.

“Sanjali smo mi ovaj današnji dan, bez obzira kroz šta smo prošli i prolazili, a vidite kada ste uspravni i ustrajni, šta dočekate. Znate nizvodno svako može da pliva, ali uzvodno samo najbolji. Mi smo od samog početka u valovitoj rijeci uzvodno plivali. Dakle, budimo ponosni i sretni. Budimo ponosni i svugdje ističite, jer i ja se ponosim da doktorsku diplomu nosim sa Univerziteta u Novom Pazaru i mnogi drugi koji su ovdje prisutni. Svim maturantima poručujem da je prva i sigurna adresa Univerzitet u Novom Pazaru”, zaključio muftija Dudić.

Svečanosti su prisustvovale visoke zvanice iz akademskog, kulturnog, vjerskog i političkog života.

 

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img