U Rožajama svečana Akademija maturantica

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

 

U Rožajama je održana svečana Akademija maturanata 512 generacije Medrese Gazi Isa-beg Novi Pazar, uz prigodan program u izvedbi učenica.

Sandžački muftija hafiz Abdurahman ef. Kujević ističe da je jedino čovjek odlikovan znanjem.

-Znanje je jedna od najvažnijih odlika čovjeka, najčasnijeg stvorenja. Stvoritelj nas je zadužio da istinu koju je objavio širimo a tu zadacu koju smo prihvatili i ponijeli ne možemo ispuniti bez znanja i obrazovanja. Škole su znanja u kojima napajaju srca ali kad se kaže Medresa to je posebna škola, mnogo više od škole. Posebna je i bitna jer postoji razlika između različitih saznanja l, spoznaja, nauka, disciplina a na prvom mjestu je znanje o Stvoritelju. Medresa i medresanti dane i jutra počinju s tim znanjem. Zato medresanti najviše blistaju. Zato je Sandžak mnogo blistaviji nego onog momenta kad su zatvorili Medresu 1946. godine. Dok nije bilo ove Medrese pojedinci koji su svijetlili i obasjavali put jedan po jedan su umirali i znanje se gasilo. Kako je lijepo sada kada imamo mnogo svjetiljki koje blistaju nurom znanja.

Istina ne može biti jaka bez znanja. To nas razlikuje i odlikuje od drugih da bi naše porodice blistale, da ne bi imali dilemu kako da dodjemo do slobode, jedino nam Allah, dž.š. želi slobodu, a mi predajemo u Medresi znanje koje oslobađa.

Znanje bez etike, morala, straha od Boga može biti opasno i štetno ističe između ostalog, sandžački muftija. Dodaje i da nema spasa i mira dok se ne uspostavi istinsko znanje na temeljima ahlaka, morala,karaktera. -Takvu ulemu i naučnike hoćemo.


Hiljade pojedinaca koji su izašli iz Medrese mogu se ravnati s učenicima iz regije i svijeta, poručuje i poziva roditelje da upisuju djecu jer će, kako kaže, upoznati Medresu kad djeca počnu pohađati ovu školu jer se u kućama počinje osjećati promjena.

Dodijeljena su i priznanja učenicima koje su se istakli kao odlični đaci i u vannastavne aktivnostima.Nagrade će uručiti reis Kavazović u Sarajevu.

Entas ef. Pramenković na kraju je proučio dovu čime je i završena Svečana Akademija u Rožajama.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img