Ko je tajnovita Umeja Abu Taha Zukorlić? Ovo je njena biografija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970 godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha'al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu.

Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Dzemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa ćerkama preselio u Aman u Jordanu.

Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju skoku i dvije godine šerjatskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu gdje je upoznala muža iz sela Orlje za kog se udala.

Godine 1991. zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fetmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se i upoznala sa budućim mužem Muftijom Muamerom Zukorlićem. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Dzemila udata u Ramali u Palestini.

S obzirom da su i Muamer i Umeja bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa mužem studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, koje je diplomirala i gdje je rodila sina Usamu.

Sa mužem i djecom je 1993. došla u Sandžak u vrijeme rata u Bosni i rata na Kosovu, kao i NATO bombardovanja Novog Pazara.

Rodila je četvoro djece, pored sina Usame imala je tri kćerke: Sedždu, Nedžmu i Medždu. Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.

Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji je koordinator bio, Usame je uspio da pronađe Umejinu majku Izolde 2021. godine na ljeto i da ih spoji nakon 50 godina od rastanka, nakon čega je ubrzo ostala bez muža muftije Muamera Zukorlića.

Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img