Da li je kahva zdrava? Šta su benefiti i nedostatci ovog napitka?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sinonim za razbuđivanje i mnogi ga vole – riječ je o kahvi. To je jedan od omiljenih napitaka stanovišta i većina ne može da zamisli jutro bez šolje turske ili neke druge vrste kahve. Mišljenja o kofeinu su podijeljena. Dok neki stručnjaci stavljaju fokus na štetnost kofeina, mnogi ističu da može imati blagotvorna dejstva na naš organizam. Međutim, ono u čemu su svi usaglašeni, jeste da je umjerenost ključ.

Prosječnoj odrasloj osobi bez problema može se preporučiti da popije od 4 do 6 šolja kahve dnevno. Minimalna količina, koja ne pravi probleme u ovom kontekstu, je 200 miligrama kofeina.

Svaka osoba poznaje svoje tijelo, znači, ako kod konzumiranja kahve nema benefita, nedostaci kardiovaskularnih problema, lupanja srca, hipertenzije, kofein je najjači antioksidans koji ovim putem može da se unese, i on štiti od svih ovih bolesti.

Prema većini naučnih dokaza, kahva je vrlo zdrav napitak za većinu ljudi i njeni zdravstveni benefiti su daleko veći od nuspojava samo pazite da ne pijete prevelike količine ovog napitka.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img