Pramenković: Bošnjaci ponosno govore o svom bajraku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković i predsjednik BNV u Crnoj Gori Suljo Mustafić, podigli su na jarbol bošnjačku zastavu ispred prostorija vijeća u Novom Pazaru povodom 11.maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjednik BNV u Crnoj Gori Suljo Mustafić rekao da je ovaj bajrak simbol našeg identiteta, historijskog trajanja i jedinstva.

“Bajrak u našoj tradiciji označava slobodu. Ovaj bajrak je simbol utemeljenja našeg identiteta, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva, obilježje proizašlo iz naše historije i duhovnosti koju odvajkada nosimo i negujemo. Svjesni smo svoje autohtonosti na ovim prostorima, ovdje su naši korjeni, naša prošlost i sadašnjost, a ovdje vidimo i svoju budućnost i perspektivu za našu djecu”, rekao je Mustafić.

Slobodno isticanje bošnjačke zastave  garantovano  je ustavima i zakonima naših država.

Prisutnima se obratila i predsjednica BNV dr. Misala Pramenković rekavši da Bošnjaci iz godine u godinu ponosnije i odlučnije govore o svom bajraku.

“Nacionalni simboli su važni za svaki narod, ali za narode koji svoju snagu ne broje desetinama ili stotinama miliona pripadnika, značaj je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, ova tri zlatna ljiljana našu evropsku autohtonost na ovim prostorima, tri polumeseca ukazuju na našu lepu islamsku versku tradiciju, a lepota bele boje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi kao preduslovima ostvarivanja bilo kog prava”, poručila je ona.

Dodala je da su svoj nacionalni blagdan prošle godine dočekali nakon tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a ove nakon dešavanja u Palestini koje odgovaraju genocidu, zbog čega Bošnjaci, kao narod koji je preživeo genocid, suosjećaju sa njima.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se obilježava od 2005. godine. Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sjećanja.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img