BNV: Devedesete najteži period u historiji Bošnjaka, graditi zajednički budućnost

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin na konferenciji za novinare kazao da se na skupu “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas” nije čula nijedna riječ mržnje prema bilo kome, iako je osnovni zaključak bio da je nad Bošnjacima Sandžaka sproveden težak i strašan teror, da su režimi Srbije i Crne Gore ubijali, proganjali, prebijali, iseljavali i vršili permanentnu represiju nad Bošnjacima.

“Na izvršenju ovih zločina posebno se isticao režim Slobodana Miloševića i baš u to vrijeme je osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, sa osnovnim ciljem zaštite Bošnjaka, rješavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka, te očuvanja mira. U vrijeme ratova i represije Miloševićevog režima, BNV je svojom mudrom politikom uspijelo da sačuva naš narod, ali i međunacionalne odnose”, poručio je Baćićanin.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković ocijenila je da u Srbiji godinama postoji ogromna razliika u odnosu prava manjina na papiru i onog što se u praksi dešava.

“Imamo situaciju u kojoj postoje mehanizmi za zaštitu prava nacionalnih manjina, u saglasnosti sa najvišim međunarodnim standardima, a Bošnjacima se istovremeno na dnevnom nivou osporavaju bazične stvari, poput prava na jezik ili korišćenja termina Bošnjaci ili Sandžak. To mene, kao pripadnicu većinskog naroda, zabrinjava”, rekla je ona.

Selaković je istakla da u procesu pristupanja Srbije Evroskoj uniji, a posebno u Poglavlju 23, postoje mehanizmi i obaveze po kojima Srbija mora da se suoči sa prošlošću, procesuira zločine i kazni zločince, ali da dobar dio toga nije urađen.

“Najveći dio odgovornosti snose institucije Srbije, politička, intelektualna i kulturna elita, a jedan deo odgovornosti je i na političkom organizovanju manjinskih zajednica. Imamo situaciju da o dešavanjima devedesetih govori civilno društvo, a sa druge strane bošnjački predstavnici u parlamentu i drugim državnim institucijama ne govore o tome u javnom prostoru”, poručila je ona.

Član Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Crne Gore, jednog od organizatora skupa, Admir Abrović kazao je da bi zajedničko djelovanje dvije institucije koje okupljaju Bošnjake trebalo da bude ustaljena praksa.

“Trebalo bi da se i u narodnom periodu okupljamo na naučnim skupovima, da ljudi od struke i nauke iznose mišljenja i zapažanja, da prošlost bude nauk budućim generacijama da se ne ponavljaju iste greške i da historija bude učiteljica života, a da sve ovo bude temelj zajedničke izgradnje mira i napretka među narodima regiona”, rekao je Adrović.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava sa Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović kazao je da su mu poruke o potrebi da se gradi zajednička, bolja budućnost glavni utisak sa skupa na kojem se, kako je rekao, govorilo o najtežem periodu u historiji Bošnjaka.

“Moramo biti svjesni kako je sistem devedestih rezultirao i proizveo mržnju, zločine i genocid nad Bošnjacima, tako i danas drugačijim metodama im se osporavaju osnovni identitetski markeri. Nadu za opstanak vidim u tome da na scenu u Sandžaku i regionu stupi mlada generacija koja nema ideoloških barijera i koja je rasla u drugom sistemu”, zaključio je Džananović.

Naučni skup “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas” organizovan je u sklopu obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave i okupio je 37 naučnika, profesora, analitičara i autora iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img