BNV naučnim skupom nastavlja obilježavanje Dana bošnjačke zastave

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Naučnim skupom “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas” koji u Kulturnom centru organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), nastavljeno je obilježavanje Dana bošnjačke zastave.

Na početku prisutnima se obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković kazavši da ovaj skup ima za cilj da sagleda društveno-političke procese i kretanja koji su se dešavali od 1991. godine do danas, a čiji važan akter su bili Bošnjaci.

Dodala da ako pogledamo iza sebe šta se postiglo u prethodnom periodu, može se vidjeti da nema velikog napretka.

Ove godine navršava 100 godina od masakra i proterivanja Bošnjačkog stanovništva. Zatim prisutnima se obratio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić. Kazao da poslije više od tri decenije, u našim društvima, nije ostvareno suočavanje sa ratnom prošlošću.

Predsjednik organizacionog odbora Konferencije prof. dr. Isat Skenderović istakao da je namjera organizatora da se suprostavi pokušajima revionizma koja je sve češća.

Na kraju prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. On je rekao da je ovo prilika da se osvrnemo na put koji su Bošnjaci prešli u poslednjih nekoiko decenija. Put izazova, ali i značajnim dostignućima.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka).

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img