Zukorlić: U Srebrenici je počinjen genocid, razumijem strah srpskog naroda zbog glasanja u UN-u

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i ministar u Vladi Srbije Usame Zukorlić ponovio je svoj stav da je u Srebrenici počinjen genocid i da su to svojim presudama potvrdile i međunarodne institucije. Zukorlić je bio gost jutarnjeg programa na Kurir televiziji zajedno sa ministrima Đorđem Milićevićem i Tatjanom Macurom.

Zukorlić dodao i da razumije osjećaj straha od kolektivne krivice koja se može u nekom trenutku nametnuti srpskom narodu, ali da bez obzira na svu osjetljivost i glasnje u Ujedinjenim nacijama, moramo sačuvati osnovu za bošnjačko-srpsko pomirenje.

– Ono što je meni najviše treperilo jeste pitanje kako će u ekspozeu i u najavljenoj politici Vlada Srbije tretirati pitanje Srebrenice zato što je to najosjetljivija stvar kad je u pitanju bošnjačke narod. Srebrenica je emotivno najteža stvar zato što su i međunarodne institucije presudile da je u Srebrenici počinjen genocid i na osnovu toga međunarodne institucije su sad pokrenuli temu rezolucije. S druge strane kao neko ko živi sa srpskim narodom, ko poštuje srpski narod, ko ima jako puno prijatelja među srpskim narodom, ja razumijem taj osjećaj i taj strah od te kolektivne krivice koja se može u nekom trenutku nametnuti srpskom narodu i pokušavam u potpunosti, iako sam Bošnjak da razumijem i sve moguće strahove koji postoje kada je u pitanju ta tema. I zato moja uloga u ovom cijelom ambijentu će da bude, bez obzira na svu osjetljivost i kada se bude to glasalo Ujedinjenim nacijama, da sačuvamo tu nit, baš upravo za ono što je premijer najavio, da bi imali osnovu za bošnjačko-srpsko pomirenje, kazao je Zukorlić.

Inače, nova Vlada Srbije ima pet ministara bez portfelja. Jedan od njih, Usame Zukorlić, pojašnjava da se ono ne razlikuje mnogo od klasičnih nadležnih ministarstava.

-Razlika je u tome što premijer dodjeljuje u roku otprilike od nekih mjesec dana oblast kojima će se baviti Ministarstvo bez portfelja. Uglavnom, svi ministri bez portfelja otprilike znaju u kojem će pravcu da deluju, pa tako i ja. Ako bih ja morao baš da definišem sebe, to je ono čime se i mi bavimo kao stranka, pravda i pomirenje, dijalog između naroda, nacija, kako u državi unutarnacionalni dijalozi.

Pomirenje, kako kaže, prije svega kod etničkih zajednica koje imaju mnogo unutarnjih problema.

-Ja bih svoju ulogu vidio u pomirenju. I to je jedna riječ. U ovom veoma osetljivom trenutku i u veoma komplikovanom geopolitičkom i nacionalnom momentu, to će biti moja uloga. Nimalo laka, nimalo jednostavna, svjesno izabrana ali vjerujem veoma važna, plodonosna za budućnost.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img