Numanović: SPP je most povezivanja u turbulentnim vremenima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je konferencija za medije na kojoj je govorio potpredsjednik stranke Edin Numanović. Tretirana su aktuelna pitanja i teme.

“U proteklom periodu kroz Skupštinu Srbije predstavnici SPP-a imali su priliku da budu glas Bošnjaka, ali i drugih manjinskih naroda u našoj zemlji. Imali smo prilike da sprovodimo politiku i principe pravde i pomirenja koji ustvari jesu utemeljeni u našim osnovnim programskim načelima. Željeli smo i trudili smo se da podignemo ugled i stepen poštovanja državnih organa prema našem narodu ali i da iskoristimo tu priliku kako bismo ukazali na konkretne probleme naših građana na terenu. Kroz Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj našeg Edina Đerleka imali smo prilike sprovoditi veoma dobre projekte širom Sandžaka, Bujanovca, ali i u ostalim dijelovima naše države. Mi smo jako zadovoljni i zahvalni na aktivnostima koje je naš ministar imao u svom jednogodišnjem mandatu, gdje je u tom periodu uspio da 2/3 i više budžeta usmjeri na opštine u Sandžaku koje su zaista bile potrebne tih sredstava i tih investicija”, kazao je Numanović.

Numanović kazao da će njihov predsjednik Usame Zukorlić kroz ministarsku poziciju nastaviti kontinuitet djelovanja po principima pravde i pomirenja.

“Sa ministarske pozicije on će imati priliku da obavlja nadzor nad velikim kapitalnim infrastrukturnim projektima, koje joj još rahmetlij muftija Muamer Zukorlić potpisao sa vladajućom strankom, kao što su izgradnja autoputa, aerodrom kod Sjenice, Kliničko-bolnički centar, pruga, gasovod i drugi projekti na kojima ćemo raditi. Pored ovoga, trudićemo se da dovedemo i nove investicije, da uvedemo moderne tehnologije i da doprinesemo emancipaciji cjelokupnog sandžačkog društva”, rekao je Numanović.

Uslijedilo je pitanje novinara vezano za Rezoluciju o Srebrenici. Stav Stranke pravde i pomirenja je jasan, navodi Numanović. U Srebrenici se desio genocid i to niko ne može osporiti.

“Ja kažem da smo mi saglasni da se genocid desio i sudovi su to apsolutno i potvrdili. Kao i što sam rekao – mi sa pozicije pravde i pomirenja u nimalo lahkim uslovima trudimo se da damo jedan novi koncept i da potpuno sa strane gledamo na te stvari i da, ustvari, doprinesemo onome što mi možemo i bude most između dva naroda”, dodaje Numanović.

Dodao da SPP i “dalje veoma privržen ideji bošnjačkog jedinstva“.

“No, to jedinstvo treba da bude na zdravim osnovama, a mi se nikada nećemo odreći svojih principa. U toj kompleksnoj situaciji mi ćemo se truditi da ispuštujemo i naše principe o kojima sam govorio, ali se i zalagati za svebošnjačko jedinstvo, jer je to zapravo jedina šansa za naš narod“, zaključio je on.

Kada je u pitanju neproporcionalnost u zapošljavanju službenika, u posljednjem slučaju vatrogasaca – Numanović ističe da će se i na tome raditi u budućnosti, te da pozicije koje imaju u Vladi Srbije daju veću šansu da se na to utiče.

“Po pitanju vatrogasaca – nama pozicija u Vladi R. Srbije daje šansu mnogo veću da takve stvari rješavamo i da se posvetimo tim problemima. Mi nismo stranka koja će pošto-poto koristiti svoje funkcije. Znate i ranije, bez obzira na pozicije koje smo imali, uvijek smo zastupali interese našeg naroda bez obzira na mogući ishod. Dakle, prvo su nam interesi i principi našeg naroda, pa sve ostalo”, završava Numanović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img