Muftija Plojović: Bilo kojoj vrsti ekstremizna u vjeri ne treba da bude prostora niti mjesta!

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sve vjere uče prije svega dvema stvarima koje su suština života na ovome svijetu, a to su vjerovanje u Boga i činjenju dobra, rekao je za Novo vikend jutro na TV PINK, zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Rešad ef. Plojović.

– Ostalo, propisano u različitim vjerama jesu samo načini i sredstva koja treba da nas dovedu do tog cilja. Svi obredi, kada govorimo o Islamu, od molitvi, preko posta i tako dalje, ima za cilj da nas učini u našem svakodnevnom životu da budemo u dobrim odnosima jedni prema drugima – rekao je muftija Plojović.

Kako kaže, ekstremisti su oni kojima je malo ono što je objavljeno u Božijim knjigama, malo ono što su naučili ili mogli naučiti od božjih poslanika i tumače vjeru na svoj način, misleći da je preko onoga što je objavljeno u knjigama koje je sastavni i suštinski dio, potrebno dodati još nešto.

– Ekstremisti su i one osobe koje prije svega žele iskoristiti vjeru zarad postizanja nekih svojih vlastitih ciljeva, koji mogu biti vezane za određene nacije i organizacije, i tako dalje… Tako da, bilo kojoj vrsti ekstremizna u vjeri ne treba da bude prostora niti mjesta – rekao je Plojović.

Ističe da je suština vere Islama mir i dodaje da se to može vidjeti i svakodnevno već u okviru međusobnog pozdravljanja.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img