Uključiti mlade u procese donošenja odluka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska praa i društveni dijalog u svečanoj Sali hotela Borovi u Sjenici održana radionica za mlade na temu: „Uloga mladih na nacionalnom i lokalnom nivou u donošenju odluka i kreiranju novih politika“. Mnoštvo mladih ljudi okupilo se u Sjenici da iz svog ugla odgovori na ulogu omladine u kreiranju bolje budućnosti u državi i regionu.

Na samom početku prisutnima se u uvodnoj riječi obratio ministar za ljudska i manjinska praa i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. Ova radionica ima za cilj razmjenu iskustava, kako bi se na najbolji način stvorilo još pogodnije tlo za poboljšanje položaja mladih u društvu.

„Ovdje smo da podijelimo sa vama važna iskustva i da vidimo zajedno na koji način može da se afirmativni odnos mladih poboljša. U okviru naših programa je i ova danas radionica. To činimo iz čvrstog uvjerenja da su mladi ne samo sadašnjost, već i budućnost Srbije i regiona i zato moramo se svi zajedno udružiti i zajedno donositi odluke i osposobiti da možemo društveno biti dio svih važnih procesa i dijaloga i da se glas mladih čuje. Vidimo u vama nosioce društvenih projekata, zato smo vas uključili u gotovo sve procese donošenja važnh odluka. Zajedno sagledavamo i razumijemo razna iskustva. Održali smo veliki broj društvenih dijaloga koji su za teme imali mlade. Saslušali smo i slušamo sve vaše zahtjeve i tako ćemo uvijek raditi“, kazao je ministar Žigmanov.

Prisutnima se obratio i državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska praa i društveni dijalog prof. Dr. Rejhan Kurtović. Mladi se moraju slušati i staviti u prvi plan, jer su oni prejanica društva, navodi on.

„Svi ljudi, pa i oni koji su danas na najvišim funkcijama nekada su bili mladi. Ako gledamo iz tog ugla onda bi oni trebali imati osjećaja za mlade, ali sa druge strane ako stavimo fokus na njihovu interakciju sa mladima – nemamo baš neki pozitivan utisak. Srbja zaista ima vitalan dio stanovništva koji čine mlade. Mladi koji se edukuju na najbolji način, koji prate sve duštvene i životne tokove pohađajući i najprestižnije univerzitete. Poseban se fokus treba staviti na to šta se dešava kada mladi završe fakultet i šta se dešava sa njihovom karijerom? Posebna pitanja koja moramo postaviti jesu – gdje su to mladi, šta im se pruža i koliko je zastupljeno njihovo mišljenje i stav u društvu. Kakva je njihova uloga i stav po glavnim pitanjima u društvu? Dali slušamo mlade, njihove želje, afinitete i talente? Nažalost, često se sve to stavlja u drugi plan, jer neko mlade vidi kao konkurenciju i smetnju. Zato smo stava da su mladi perjanica društva i uvijek ćemo se truditi kao ministarstvo da mlade stavimo u prvi plan“, kazao je državni sekretar ministarstva prof. Dr. Rejhan Kurtović.

Nakon uvodnog dijela uslijedila je radionica na spomenutu temu u kojoj su mladi uzeli aktivno učešće kroz prijeloge i dijalog.

Iz ugla svoje nadležnosti Ministarstva prisutnima su se obratili još i Nina Mitić – pomoćnica ministara, Biljana Marković – pomoćnica ministra, kao i Sofija Osmanović šefica Odsjeka.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img