Buša se vraća na Pešter

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Želja stočara na Pešteri je obnoviti uzgoj buše autohtone pasmina goveda dovedene na rub nestanka. Ispunio je Tomislav Žigmanov doniravši tele porijeklom iz uzgoja sa Stare Planine u selo Žabren, Opština Sjenica.

Zahvaljujući saradnji s kolegom Rejhanom Kurtovićem, našim političkim partnerstvima, prepoznali smo u ovome jednju ljudsku i prijateljsku dimenziju razgovarajući o važnosti razvoja ovih prostora, podršci određenim procesima, te možemo li nečemu pridonijeti i tako smo došli do buše, kaže Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava.

Donirana je gazdinstvu Adila Kučevića oca sedmoro djece.

Samo da se zahvalim svima, svima prisutnima, kaže Adil Kučević poljoprivrednik.

Za pola godine junica će dobiti i pedigre, kaže uzgajatelj ove vrste.

-Sve su omatičene, ozbiljno se s tim bavimo. Želimo to unaprijediti i kao veterinar s višegodišnjim iskustvom nisam ni znao koliko je to dobro jer se nikad s tim nisam bavio dok nisu počela moja djeca. Oni su se na to upecali preko interneta. Želim vam mnogo sreće u gajenju ovih jedinki. Zapravo, nismo svjesni koliko vrijedi dok ne izgubimo. Državni sekretar je rekao koji je bio najbolji sir i meso, a to je upravo od naše a sad i vaše buše, kaže Grga Tikvicki veterinar i uzgajatelja.

A kroz razgovore  dobre namjere, kako kažu, došlo se do zaključka šta je uopšte razlog kvalitete sjeničkog proizvoda.

Prije svega što smo imali dobro goveče u smislu buše a onda i zbog kvaliteta paše, odnosno svih biljaka. U tom kontekstu, ministar je pitao šta se desilo s bušom, rekao sam da je ona skoro izumrla na našim krajevima i on tad kaže kako će učiniti da donese poklon od sebe, napominje dr Rejhan Kurtović državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjiska prava.

Ovo će za mnoge biti podstrek.

Uz autohtone vrste tu će kvalitet ovog proizvoda biti motiv mnogima da na autohtonom prostoru povratimo ono za šta smatramo kroz razne oblasti društvenog života da smo mi ti koji baštinimo prave vrijednosti, naglašava Munib Mujagić.

Svaka posjeta i donacija raduju žitelje Pešteri.

Volio bih da češće dođete da vidite gdje živimo, gdje radimo. Imam 74 godine, držim 120 ovaca, 6-7 krava, samo ja i dijete, kaže  Jahija Aljović poljoprivrednik.

Dobre saradnje i partnerstva kroz ovaj primjer pokazuju da, kako ističu, dobijaju sve plodonosnije oblike.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img