Upriličena sarajevska premijera dokumentarnog filma HAKO

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Svečana bh. premijera dokumentarnog filma “Hako ” autora Josipa Pejakovića upriličena je večeras u prepunom Narodnom pozorištu Sarajevo.

Nakon svjetske premijere filma u Beogradu na 71. Martovskom filmskom festivalu i publika u Sarajevu je vidjela film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova.

Uvodu riječ imao je moderator Dževdet Tuzlić koji je prisutnima najavio projekciju filma.

Nakon projekcije publici su se obratili autor Josip Pejaković i protagonista filma Hako Duljević.

Pejaković je istako da nas priča o Haku uči da se zlo ne može pobijediti većim zlom, već samo dobrom.

– Pešter mi je pružio mogućnost da s tog dijela Srbije skinem mrak gdje se o tamošnjim ljudima ništa ne zna i gdje su ljudi umirali misleći da nikom nisu bitni. Pokušao sam s ovim filmom pokazati da ne postoje nebitni ljudi, kaže Pejaković i dodaje da očekuje skorašnji početak radova na igranom filmu.

Duljević kazao da je Hako postao simbol čovjekoljublja.

– Hako je simbol čovjekoljublja. O njemu se nije znalo sve dosad. Ponosan sam što nosim ime svog djeda i ne bih ga promijenio ni za što na svijetu. Moj san je Pešter i Pešerce predstavim na najbolji način. Nekad mislim da smo i namjerno krivo predstavljeni. Kažu u medijima da smo Srpski Sibir. Nismo. Mi smo svjetski, kaže između ostalog Duljević.

Na kraju publici je predstavljen i ostali tim koji je radio na dokumentarcu, nakon čega je uslijedio petominutni aplauz publike.

U foajeu Narodnog pozorišta prisutni su imali priliku vidjeti izložbu fotografija koje prate priču dokumentarnog filma “Hako”.

Promociji su prisustvovali važni gosti iz zemlje i regiona, uključujući predstavnike Vlade R. Srbije, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img