BNV: Literarni konkurs „I ja imam svoju zastavu“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru programa obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, raspisuje literarni nagradni konkurs “I ja imam svoju zastavu”.

Konkurs će trajati od 9. do 24. aprila. Nagrađuju se dvije kategorije. Prva kategorija su učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga kategorija učenici srednjih škola. Na svečanosti provodom Dana bošnjačke zastave 11. maja bit će proglašenje pobjednika i 1., 2. i 3. mjesto u obje kategorije bit će nagrađene kao i nastavnici čiji učenici su osvojili prvo mjesto, kaže Dženis Šaćirović predsjednik Odbora za obrazovanje u BNV

Za Bošnjake je zastava simbol identiteta s posebnom porukom i značenjem, što je neophodno očuvati među mladima

Posebno je značajno da se organiziraju takmičenja jer će u tom smislu sve ono što djeca znaju i osjećaju moći iskazati a Bošnjačko nacionalno vijeće tradicionalno organizira literarni konkurs, kao i likovne konkurse. Prošle godine smo vidjeli da su djeca inspirirana za predstavljanje onoga kako oni vide Sandžak, nacionalnu zastavu, bosanski jezik. Literarni konkurs je i šansa da iskažu talente jer smo mi kao narod bogati letararnim opusom inspiriranim nacionalnim simbolima i elementima.

Učenicima se, kaže, neće davati posebne smjernice već će se pružiti mogućnost da budu kreativni. Inače, Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img