Psiholog: Promene vremena uzrokuju pojačano lučenje hormona stresa, proleće je borba sa depresijom

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Nagle promene vremena, koje su sve učestalije s klimatskim promenama, mogu kod posebno osetljivih osoba biti povod za glavobolju, malaksalost, umanjenu radnu sposobnost. Bez obzira na to da li očekujemo kišu ili sunce, ove promene najviše problema prave anksioznim i psihički nestabilnim osobama. Meteoropatija je, kako ističu stručnjaci, u velikoj mjeri posledica otuđenja savremenog čovjeka od prirode. Smena godišnjeg doba može da dovede do neraspoloženosti i razvoja depresije.

S druge strane ovakve promene vremena pune i bolničke hodnike. Doktorka naglasila da j važno da u ovim danima vodimo računa o imunom sistemu.

Nepovoljni vremenski uslovi koji duže traju, na primer tokom hladnoće ili toplotnih talasa, u danima povećane vlažnosti i nižeg vazdušnog pritiska, uslovljavaju da hipofiza pojačano luči hormone stresa.

Stručnjaci osobama sa blažim oblikom meteoropatskog poremećaja savjetuju da provode više vremena napolju ili, ako to nije moguće, da koriste svaku priliku da sede na svijetlim mjestima, najbolje uz prozor.

Studije posvećene srčanim i moždanim udarima potvrđuju njihovu povezanost sa meteoropatijom. Prohladno vrijeme povećava učestalost pojave moždanog i srčanog udara, jer krv na hladnoći postaje gušća i otežano protiče kroz sužene arterije.

Pozitivni rezultati mogu se očekivati prihvatanjem zdravog načina života, preuzimanjem određenih navika i mjera, a kada je neophodno i kombinacijom metoda liječenja prirodnom i konvencionalnom medicinom.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img