Postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Bukreš – Erozija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U novopazarskom naselju Bukreš, u mjestu poznatijem kao “Erozija”, postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije. Postavljanju kamen temeljca prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Na samom pocetku prisutnima se obratio glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin uz poruku da Allahove kuće grade i održavaju oni koji u Njega uzvišenog istinski vjeruju.

“Novi Pazar će uskoro biti bogatiji biti bogatiji za još jednu džamiju u kojoj će se Allah uzvišeni obožavati i u kojoj će se Njemu na sedždu padati. Allaha molim da nagradi sve vas prisutne koji ste sebeb i inicijatori za izgradnju ove džamije. Sve vas koji gravitirate sa svojim kućama u okolini ove džamije, koja će biti vaš centar okupljanja i vama na usluzi biti”, kazao je glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin.

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. I danas su vakifi, navodi on, uvrstili sebe u red trajnih dobročinitelji dajući Allahu zalog za izgradnju još jedne kuće u kojoj će se On, Uzvišeni, obožavati.

“Naš Šemsudin Plojović, da ga Allah nagradi, je htio da od sebe i svoje porodice da zalog Allahu dž.š. za izgradnju džamije. Nije ista vrijednost ove zemlje do juče, otkako je postala vakufom i drugih dijelova zemlje koji nisu vakuf. Zato je za njega posebna čast i privilegija što se je on uvrstio u red naših vakifa. Molim Allaha da mu ukabuli i da mu pristane na oba svijeta, jer je to trajna sadaka i svi oni koji sebe kroz vakuf ugrade, oni su postali trajni dobročinitelji”, kazao je muftija dr. Dudić.

“Jedna grupa vrijednih momaka sa ovog prostora izrazila je želju da u mjesecu Ramazanu otpočnemo sa izgradnjom džamije i to smo odradili onako kako dolikuje, projekat pripremili i, evo, želeći da zadobijemo ramazanske blagodati, danas smo ovdje da proučimo dovu poslije podne namaza i da ovo mjesto nikada više ne bude garib. Braćo, neka znate, tamo gdje nema Božje kuće to je mjesto garib i nije dozvoljeno živjeti u mjestu gdje nema džamije. Neki su se ljudi uvakufili i odlučili da budu dio ovog projekta, a ja vjerujem, ako Bog da, da ćemo već idućeg Ramazana namaz klanjati u ovoj džamiji”, istakao je muftija dr. Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img