Hiljade vjernika na noćnom namazu u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

default

Kaže Uzvišeni Allah:

“Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr –

a šta ti misliš šta je Noć Kadr?

Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci –

meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake,

sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr, 1-5)

Na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, u noći između petka i subote,  5. na 6. april 2024. godine, ili dvadeset sedme večeri mjeseca Ramazana, u organizaciji Mešihata Islamske zajednice i Medžlisa IZ-e Novi Pazar, nakon pauze od pet godina obavljen je noćni namaz, koji je klanjalo desetine hiljada ljudi iz Sandžaka, koji su i ovaj put pokazali svoje jedinstvo safa i pripadnost ummetu Poslanika s.a.v.s. Mjesec Ramazan, mjesec posta, zikra i bogobojaznosti, mjesec Lejletu-l-Kadra. Vjernici širom dunjaluka zadnjih deset dana Ramazana provode u i'tikafu, učeći Kur'an, zikreći, upućujući dovu Uzvišenom Stvoritelju. Noć Lejletu-l-Kadra je noć u kojoj se prima svaka iskrena dova, to je noć smirenosti cijelog ljudskog bića. Noć Lejletu-l-Kadr treba provesti u ibadetima. Kako inače biva kod nas u Sandžaku, džamije, kuće, trgovi odišu iskrenom molitvom.

Tradicionalnom noćnom namazu na Trgu prisustvovali su i predstavnici ambasada muslimanskih zemalja u Beogradu, kao i političari iz reda bošnjačkog naroda.

Noćni namaz predvodili su kurra-hafiz Sabahudin-ef. Jerebičanin i gost hafiz iz Libije.

Vjernici su klanjali četiri rekata noćnog namaza, nakon čega se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, uz poruku da je ovaj skup još jednom posvjedočio snagu jedinstva ovog grada.
Muftija Dudić je tom prilikom istakao da svi prisutni večeras svjedoče najvećoj istini – noći kada je Uzvišeni Allah počeo objavljivati Kur'an poslaniku Muhammedu s.a.v.s.

“Te 610. godine u Kadarskoj noći otvorilo se nebo i prolomila se Božija riječ. Melek Džibril u pećini Hira počeo je prenositi objavu Svevišnjeg našem Muhamedu a.s.

I mi ovdje na parčetu Allahove zemlje, opet nakon pet godina, jer nam vremenski uslovi omogućiše, okupismo se da se Njemu Uzvišenom dovom obratimo, kako bi je čuli meleki predvođeni Džibrilom, koji će sve do zore bdjeti na zemaljskom nebu. Da nam Allah spusti Svoj rahmet i pomoć. Da muftačnima podari olakšanje, bolesnima izlječenje, grješnicima magfiret, zalutalima hidajet, porobljenima slobodu. Da našim najmilijima, našem rah. Muftiji i svim vjernicima koji su preselili podari Džennet.

Molimo se Gospodaru da živimo u selamu jer je on mir od Allaha i mi svakodnevno želimo selam – mir jedni drugima. Oni koji islam i muslimane smatraju teroristima i ekstremisitima danas cionistički teror u Gazi nijemo posmatraju.

Allahu dragi, spusti Svoj mir i spas na sve ljude na kugli zemaljskoj. Obraduj stanovnike Gaze i Palestine. U ovoj Kadarskoj noći želim Vas obradovati da je naša pomoć za stanovnike Gaze koju smo zajednički sakupili baš u ovoj noći podijeljena. To je Allahova odredba. I još jedna lijepa vijest. Radujte se, braćo i sestre, u ovoj noći jer će muslimani ovog podneblja nakon nekoliko godina ponovo ići na hadž inšallah.” kazao je muftija Dudić.

Nakon obraćanja muftije Dudića, vitr namaz predvodio je i dovu proučio muftija novosadski hfz. Nedžad-ef. Hasanović.

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img