Predsjednik Mešihata uručio nagrade pobjednicima kviza „IKRE“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Po prvi put, na ovim prostorima, realiziran je islamsko edukativni kviz „IKRE“ u organizaciji Sandžak televizije, a pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koji je privukao veliku pažnju publike iz cijeloga regiona. U kvizu natjecalo se 27 takmičera, a samo jedan je mogao ponijeti titulu najboljeg.

U finalnoj emisiji našli su oni koji su pokazali najviše, pobijedio je  Esad Međedović, drugo mjesto je zauzeo Edin Murić, a treće mjesto pripalo je Refiku Osmanoviću. Tri najbolja takmičara i autora kviza u Noći Kadra primio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftiija dr. Mevlud ef. Dudić.

Na početku finaliste je poselamio zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad ef. Plojović. On je kazao da je ovaj projekat Sandžak televizije pravo osvježenje cjelokupnog programa.

„Večeras imamo troje najboljih ovog kviza. Molim Allaha dž.š. da sve one koji su učestvovali u ovom kvizu da ih obilato nagradi, prije svega za hrabrost. Želim uzraziti zadovoljstvo ispred vjersko-prosvjetne službe i onog stručnog dijela koji je bio u obavezi, da na neki način, pomogne u pripremi svih materijala, ali i da isprati ovaj kviz. Četitke Islamskoj zajednici kao pokrovitelju, čestitke Sandžak televiziji i autoru i voditelju kviza Ifetu Aličkoviću, ali i našim takmičarima“, rekao je muftija Plojović.

Lijepi riječi i zahvale uputio je direktor Media Centra Salahudin Fetić. Rekao da je cijela ideja, zapravo, potekla od voditelja Ifeta Aličkovića.

„Ponudio je više varijanti kocepata emisije, usvojili smo i krenuli u realizaciju. Odmah smo se obratili Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji sa zahtjevom da bude sponzor glavne nagrade, gdje nije bilo razmišljanja, jer smo vidjeli svjesnost i važnost jednog ovakvog projekta, kako u vjerskom tako i u edukativnom, ali u medijskom smislu. Zadovoljstvo mi je što smo uspjeli da ovakav projekat privedemo do kraja. Imali smo 27 takmičara, realizirali smo 13 emisija, a svake druge večeri smo emitovali po jednu epizodu. Sve je snimljeno u vrijeme Ramazana, nismo uspijeli ranije, a svakako je to dalo jednu posebnu draž. Zahvaljujem se pokrovitelju glavne nagrade Mešihatu IZ-e i muftiji dr. Mevludu ef. Dudiću, ali i sponzorima koji su sve naše takmičare ispratili sa bogatim hedijama. To su Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, Fakultet za islamske studije i izdavačka ustanova El-Kelimeh. Posebno se zahvaljujem dvema istitucijama koje su odlučile da svojevoljno nagrade dobitnike drugog i trećeg mjesta, gdje su Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru i Fakultet za islamske studije izdvojili novčana sredstva i obezbijedili nagrade za osvajače drugog i trećeg mjesta. Neššto ovako u ovakvom formatu se na našim prostorima se nije događalo“, riječi su Fetića.

U svom izlaganju Ifet Aličković, autor i voditelj kviza „IKRE“ istakao je da je ovo jedan svečani trenutak za takmičare koji su pokazali izvanredno znanje.

Za drugo i treće mjesto takmičarima su uručene novčane nagrade, a pobjedniku Esadu Međedoviću nagradu u vidu odlaska na umru je uručio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Na kraju, takmičarima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. On je kazao da je sa ponosom gledao kviz, te uputio čestitke voditelju i takmičarima.

„Svake godine je 27 dana do Lejletul-kadra i mi smo toliko imali i takmičara i oni su večeras najveći slavljenici i pobjednici, jer svaki od njih zaslužuje da ponese titulu pobjednika. Svako pojedinačno je pokazao visok stepen poznavanja islama. Toliko ste nam ramazan učinili ljepšim sa ovim projektom. Naši pobjednici su ponos zajednice, a ponosu su i ostala 24 učesnika. Ovo je velika počast“, poručio je ef. Dudić.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu muftija dr. Mevlud ef. Dudić uručio je i autoru kviza „IKRE“ Ifetu Aličkoviću poklon Umru.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img