Muftija Dudić priredio iftar za ambasadore i ministre

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić sa delegacijom muftija i rukovodilaca ustanova i službi Islamske zajednice ugostio je na iftaru u Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru predstavnike ambasada arapskih zemalja u Beogradu i ministre iz reda bošnjačkog naroda.

Poslije iftara, muftija Dudić obratio se prisutnima.

– Drago nam je što ste nam uljepšali ovu noć. Veliku ste nam čast napravili vašim dolaskom. Ova noć je sama po sebi lijepa, a vi ste svojim pristustvom dodatno ojačali nur. Ovo je vaša zajednica, ovo je vaša kuća i znajte da bar za Kadarsku noć ovdje trebate da budete na iftaru. Jučer smo otpočeli sa takmičenjem učača Kur'ana u saradnji sa libijskom ambasadom. Danas je takmičenje završeno, više od 50 učesnika smo imali, nakon teravije ćemo imati proglašenja pobjednika. Večeras u 01:30h imat ćemo noćni namaz na Trgu i Allaha ćemo moliti da spusti mir. Danas nam mira fali, posebno u Gazi i Palestini. Naša dova neće večeras inshAllah neće biti odbijena i zato sam Allahu zahvalan što ćemo moći da Ga zamolimo da pomogne umet i da spusti svoju milost na sve.

Muftija Dudić istakao neke od aktivnosti Mešihata.

– Mi smo ovog Ramazana napravili 70.000 iftara za muftačne, a 15 godina vakufske kuhinje prave 2.000 obroka svakog dana. Sve se to finansira najvećim dijelom iz Bejtulmala, preko CHR Hajrat pomožamo 200 jetima, posebno smo se angažovali da pomognemo ugroženim džematima širom Srbije. Poslije 164 ove godine smo imali prvi iftar u Somboru. Turci su tamo napravili sedam džamija, ali ih je neko porušio. Mi smo ove godine nastavili tamo gdje su Turci stali.

Prije iftara muftija Dudić je ambasadore ugostio u prostorijama Mešihata.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img