Univerzitet u Novom Pazaru i Centar “CODE” obilježili 2. april – Svjetski dan osoba sa autizmom

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Univerzitet u Novom Pazaru u saradnji sa Centrom za autizam i razvojne smetnje “Code” obilježio je 2. april – Svjetski dan osoba sa autizmom. Puštanjem balona u zrak, te prigodnim igrama koje su za štićenike Centra CODE pripremili studenti upriličen je nezaboravan dan na Univerzitetu. Cilj je jedan i jasan – da se niti jednog trenutka osobe sa autizmom ne osjete zapostavljeno i marginalizovano u društvu.

“Ovo je još jedna u nizu saradnji Univerziteta u Novom Pazaru i Centra za autizam i razvojne smetnje “Code” koji je uzeo za obavezu da ugosti naš Centar, gdje smo mi često gosti. Odradili su i interaktivnu nastavu gdje bi se studentima lakše približio rad sa djecom koja imaju autizam i posebnih su potreba”, ističe Amina Hasanović ispred Centra CODE.

Univerzitet obilježava sve važne datume. Ovaj je jedan od najvažnijih pa će, kao i do sada, biti podrška u radu ovog, ali i drugih udruženja koji zbrinjavaju osobe sa posebnim potrebama.

“UNINP generalno gleda obilježiti sve datume od važnosti pa se tako i ovaj 2. april simbolično obilježava godinama unazad. Danas smo još jednom organizovali za polaznike Centra CODE par nekih interaktivnih i takmičarskih igara gdje će polaznici na kraju dobiti i nagrade od Univerziteta. Ovo je samo još jedna u nizu uspješnih saradnji sa istoimenim udruženjem, a mi ćemo, svakako, nastaviti sa tom praksom i ubuduće”, istakla je studentica Ajla Gegić Bulić.

Autizam ili poremećaj autističnog spektra odnosi se na širok spektar stanja koje karakterišu poremećaji u socijalnim vještinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promjenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji. Cilj obilježavanja ovog datuma je pružanje pomoći i povećanja razumijevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom svijeta.

SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img