O značaju posta u vjeri i tradiciji u OŠ “Halifa bin Zaid Al Nahjan”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tematskim programom “Značaj posta u vjeri i tradiciji” OŠ “Halifa bin Zaid Al Nahjan”  učenici su sa svojim vjeroučiteljima prigodnim programom ukazali na značaj posta – islamskog i pravoslavnog.

Direktor OŠ “Halifa bin Zaid Al Nahjan” Besim Adilović ističe da ova škola funkcioniše kao jedna porodica i da je zajednički cilj bio dati na značaju dva velika blagdana, islamski i pravoslavni.

Glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin govorio je o značaju posta. Prava svrha posta nije glad niti žeđ, navodi on, već da se odricanjem i ustezanjem od jela, pića i loših djela i misli učinimo boljim ljudima.

Post ima formu koja čini ljude čistijima u svakom pogledu, u svojoj naravi, unutrašnjosti, ali i vanštini, ističe Savo Šmikić, arhijerejski namjesnik novopazarski.

Post je itekako koristan i zdrav, stav je medicinske struke. Višestruko dobro utiče na zdravlje ljudi, kaže dr Haris Plojović.

Multikulturalnost, ljubav na djelu i jednakost – kao smisao posta promovirane su kao vrijednosti ovog programa, ističe vjeroučiteljica Dušica Šmikić.

Unutrašnji mir, tolerancija i bolji odnos i ophođenje prema ljudima – karakteristike su posta. O tome se posebno treba govoriti, jer je fizičko odricanje manje važno u odnosu na spomenute vrijednosti – podvlači vjeroučitelj Irfan ef. Delić.

U ovoj osnovnoj školi, navodi nastavnica srpskog i bosanskog jezika Maida Demirović, svi dišu kao jedno. To su ovom prigodom i pokazali.

Promotivnim materijalom, priredbom i recitacijama na najljepši način đaci su predstavili značaj i koristi posta.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img