Muftija Plojović – Na iftaru nismo razgovarali o ujedinjenju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Zamjenik predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, muftija dr. Rešad ef. Plojović, u izjavi za portal Free Media, negirao je da su na iftaru koji je za vikend priredila ambasada Republike Turske u Beogradu razgovarali o ujedinjenju islamske zajednice.

Muftija Plojović kaže da su čelnici Mešihata prisustvovali pomenutom iftaru zato što su bili pozvani, te da je neozbiljno od bilo koga da po tom pitanju lista neke druge razloge ili licitira sa namjerama.

“Mešihat IZ u Srbiji, na čelu sa njegovim predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, se pojavio na tom iftaru iz prostog razloga zato što je bio pozvan, ali njegovom odazivanju prethodio je razgovor sa domaćinima koji su imali razumevanja za zahtjev da gosti sjede za odvojenim stolovima, umjesto da svi sjede za istim, što Islamska zajednica nije mogla da prihvati, tako da je došlo do udovoljavanja uslovu kojeg je Mešihat Islamske zajednice postavio”, rekao je muftija Plojović za portal Free media.

On ističe da je ta vjerska zajednica mnogo puta do sada ponovila da su njena vrata otvorena i da svi oni koji žele da se vrate u jedinu legalnu i legitimnu islamsku zajendicu to mogu učiniti.

“Neposredno prije ulaska u ovaj Ramazan imali smo pet osoba koje su se ranije udaljile od Mešihata, a koji su se vratili u okrilje jedinstvene Islamske zajednice. Neki ljudi traže nešto drugo, a ne povratak – nekakve pregovore, nadmudrivanja, i ne znam šta još. Prosto takve stvari, ako budu na taj način čekali, bojim se da će čekati malo duže iz razloga što se zna šta se desilo 2007. godine”, kaže muftija Plojović.

On je demantovao navode u javnosti da su vođeni razgovori sa predstavnicima paravjerske zajednice.

“Nikakvi se razgovori ne vode sa čelnicima te paralelne zajednice ovdje u Novom Pazaru, već prosto se vode razgovori sa pojedincima koji žele da se vrate. Želim ovom prilikom da dodam da pored pet spomenutih koji su potpisali svoje izjave o povratku u okviru Islamske zajednice, još sa nekoliko osoba se intenzivno razgovara da učine isto”, kaže muftija Plojović.

Kako navodi, puč 2007. godine nije bilo na političkoj osnovi, ali jeste posljedica djelovanja političkih faktora koji su imali ambiciju da na čelu zajednice instaliraju podobne, a svrgnu neposlušne i Islamsku zajednicu pretvore u politički servis.

“IZ u Srbiji nije politička organizacija, nije se pocijepala zbog političkih stavova ili ambicija. Već je žrtva politike. Poznato je kako je Islamska zajednica funkcionisala u prošlosti, i na taj način će nastaviti i dalje, čuvajući svoju slobodu, autonomnost, a pre svega radeći u interesu vjere, pripadnika Islama i svih građana koji žive u Republici Srbiji”, zaključio je muftija Plojović.

Izvor: Free Media

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img