Dr. Plojović: Državi Srbiji treba reprezentativan Islamski centar

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Islamski centar u Beogradu sjedište je svih muslimana koji tu žive, na privremenom su radu ili u prolazu kroz Beograd. Iz dana u dan sa svim sadržajima dolazi do izražaja i podrška je vjernicama na tom prostoru.

S otvaranjem i pokretanjem aktivnosti u Islamskom centru u Beogradu, na Bulevaru, dobijena je adresa naše zajednice prije svega. Od 2007. godine naše prisstvo bilo je intenzivno na prostoru Beograda. S ovim prostorijama Islamska zajednica dobila je reprezentativan prostor gdje su smještene kancelarije, uz to džamijski prostor, također reprezentativan koji oslikava ovu našu zajednicu u Srbiji i sve što ona radi, kaže dr. Rešad ef. Plojović muftija beogradski

Pored adrese na kojoj se muslimani u Beogradu okupljaju, a koja okuplja i sve muslimane na prostoru Srbije, počeli su, kaže, dobijati volju za učešćem u svemu što Islamska zajednica realizira.

Osim dnevnih namaza intenzivna je mektebska pouka koju drže vjeroučitelji, druženja s džematlijama kroz halke Kur’ana koje se oprganiziraju u terminima kada je to prihvatljivo za džematlije koji u Beogradu žive na različitim stranama i uklapamo se da to odgovara što većem broju ljudi.

Cilj je i da sugrađani pravoslavci koji su većina na prostoru Beograda osjete da pripadnost islamu može samo oplemeniti zajednički prostor.

Mislim da smo u tome uspjeli, uključujemo se u društvene tokove na teritoriji Grada Beograda, lokalnih opština. Želimo dati doprinos. S druge strane, postoji određeno razumijevanje kada su naši zahtjevi u pitanju prema spomenutim instancama. Istina, ovo je improvizacija Islamskog centra u Beogradu. Nećemo odustati, nastavit ćemo da uradimo ono što je naš osnovni cilj i namjera koju smo imali s rahmetli muftijom Muamerom ef. Zukorlićem, a to je da Beograd dobije pravi reprezentativni Islamski centar.

Ističe da Beograd sa svim sadržajima i ljudima koji u njemu žive, sa simbolikom i pozicijom zaslužuje takav Islamski centar i radi države Srbije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img