Iftar pod pokroviteljstvom muftije Dudića u IC u Beogradu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pod pokroviteljstvom predsjednika Mešihata Islamske zajednice muftije dr. Mevlud ef. Dudića, uz podršku Sluge dvaju časnih harema Kralja Selmana b. Abdulaziza Alu Sauda, 30.03.2024. godine, u Islamskom centru u Beogradu organiziran je iftar za džematlije uz domaćina, muftiju beogradskog dr. Rešad ef Plojovića.

Među predstavnicima bili su i predsjednik Medžlisa Beograd Tafa ef. Beriša, imam u Krnjači Muhamed ef. Veli, imam džemata Makiš Ramiz ef. Ćurkoli, zajedno s ambasadorom Libije g. Muhamedom Galbunom i ambasadorom Alžira g. Fatahom Mahrazom. Također, iftaru su prisustvovali imam u penziji Kasim ef. Zlatić, dr. Enver Gicić – predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji, glavni imam Medžlisa Tutin Vahjudin ef. Ćosović, imam džemata u Selakovcu Hilmo ef. Ljajić. Klanjanje akšam namaza predvodio je muftija Dudić.

Muftija Plojović ističe da je iftarska radost uvećana kada se dijeli sa džematom.

„To su porodice koje nas okupljaju i s kojima osjetimo snagu Islamske zajednice, a što dodatno jačamo zekatom i sadekatu-l-fitrom“, kaže muftija Plojović.

Večeras je 21. noć Ramazana i noćas može biti Lejletu-l-Kadr.

„Zajedno smo se okupili radi berićeta, a ovaj ambijent ljepši je od svakog restorana.
Ovaj džemat nikada neće doći u krizu jer svi su ovdje predani. Želim istaći da treba da iskoristimo ovih deset dana Ramazana. Trebamo se maksimalno posvetiti kako bi natopili naše duše onim što će naš život ojačati vjerom. Naši muslimani raduju se kada će dati zekat sa sadekatu-l-fitrom u Bejtul-mal. Time pomažete rad institucija i čistite propuste u životima. Neka ne prođe nijedan dan, a da ne podijelite sadaku. U ovim danima nastojte po dva rekata dobrovoljnog namaza da klanjate, podignite dlanove, sjetite se svojih najmilijih, onih koji su preselili i molite Allaha za sve što želite, molite za bolesne, da im otkloni tegobe. Ovo su i dani spasa od džehenemske vatre“, kazao je muftija Dudić.

Alžirski ambasador u obraćanju izrazio je zahvalnost muftiji Dudiću na prilici da se večeras svi zajedno okupe i podijele radost iftara u prelijepom ambijentu. On i njegova država pružit će podršku muslimanima na ovom prostoru da dostojanstveno žive, poručio je g. Mahraz.

Predsjednik Komisije za takmičenje učača Kur'ana obavijestio je da su u zadnjoj fazi priprema, a predsjednik ocjenjivačke komisije kaže da je takmičenje plod dobre saradnje Mešihata i Libijske ambasade. Učestvovat će 40 takmičara u različitim kategorijama. Takmičari su iz Srbije i država u regiji, što mu daje međunarodni značaj. Bit će održano u IC Gazilar.

Također, prisutnima je, svakom ponaosob, podijeljeno po 2 kg hurmi u okviru Projekta ‘Sluge dvaju časnih harema’. Dovu na kraju proučio je dr. Enver Gicić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img