Džemat „Kuri česme“ organizirao iftar

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Džemat „Kuri česme“ tradicionalno je i ovog Ramazana organizirao iftar za svoje džematlije. Iftaru je prisustvovala delegacija Islamske zajednice predvođena predsjednikom Mešihata muftijom Mevlud ef. Dudićem.

Na početku večeri skup je poselamio imam ovog džemata Irfan ef. Bećović, nakon čega se pristnima obratio muftija Dudić, kazavši da je 17 dana ramazana iza nas, a Bajram se primakao.

 

„Tako i ljudski vijek prolazi, kao da smo jučer zanijetili, a 17 dana ramazana je iza nas. Vjerujem i Allaha dž.š. molim da smo u pravom smislu bili u Ramazanu, te da smo iskoristili trenutak. Sinošnja noć je bila prva velika noć od tri noći, koje su posebno značajne za nas muslimane tokom mjeseca Ramazana, Bedranska noć ili Dan Bedra, druga noć je Oslobođenje Mekke i treća noć je Kadarska noć-Lejletul-kadr“, dodao je on.

Originl je ono što nam je od Allaha dž.š. , a na nama je da se potrudimo da i mi ličimo na to što nam je od Allah dž.š. poslano, riječi su predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

„Ramazan i post su original, a na nama je da li ćemo biti u postu i ramazanu ili će biti neka blijeda kopija. Gledano kvantitativno i nemamo problema, jer dzamije su prepune. Može se primjetiti da ima onih koji su posustali i koji su se „umorili“. Savjetujem vam da ovih, narednih, 13 dana pojačano povedete u ibadetu i da završnicu iskoristimo u pravom smislu te riječi. Pored toga što su ovo dani velikih noći, ovo su i dani makfireta“, poručio je ef. Dudić.

Dodao da nije slučajno da smo se u ovom dzematu okupili na ovom danu.

„Na Bedr se desila krupna stvar, to imajte uvijek u povijesti. Zapamtite, do Sudnjeg dana će postojati Bedr. Porucuje nam Allah u Kur'anu koliko je malih četa, skupina savladalo velike čete. To što smo mala skupina i što nas nema mnogo i ne znači puno. Jako je bitno da ovo što radimo da radimo kvlitetno i da nastojimo da to bude rad Allahovog zadovoljstva. Bedr je nabolja poruka. Ne znači uvijek da oni veliki, moćni, snažni da oni pobjeđuju. Ako su na krivom putu njihov završetak neće biti srećan“, istakao je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Kada te neko pozove, odazovi se. Teško vremenu kada ne bude imao ko da te zovne i kada ne budeš imao kome da se odazoveš.

„Ovaj džemat je htio da večeras parče hljeba zajedno podijelimo, iftarimo i da budemo zajedno. Razmišljao sam zašto to naši muslimani stalno su se radnovali iftarima. Setih se jednog Kur'anskog ajeta: „Teško nama, neće imati niko da se zauzima za nas niti ćemo imati prijatelja. Na sudnjem danu jedni će biti u Džennetu jedni u Džehenemu“, rekao je ef. Dudić.

Ramazan je prilika da malo zavirimo u unutrašnjost svojih duša.

„Da naš post ne bude izgladnjivnje, već da naš čitav hudžut zaposti i da postom postignemo onu svijest o Stvoritelju Allahu dž.š. Post koji ne podigne čovjeka u veće sfere onda nije shvatio na pravilan način svrhu života, jer je fizički postio, a suštinski je bio udaljen od toga. Zato kao zreli ljudi moramo se potruditi da ono što radimo, radimo kvalitetno. Ovo je prilika da kroz ramazanske ibdete nahranimo naše duše onim što je od Allaha dž.š. , kako bismo narednu godinu dana imali snage da stignemo do cilja. Ovo je prilika zadobijemo oprost grijeha, jer podignuti dlanovi ka nebu, iskrena dova, neće ruke biti prazne vraćne i nemojte nikad sva vrata, otvorite makar jedna vrata prema Stvoritelju“, kazao je predsjenik Mešihata ef. Dudić.

Dodao da baklju koju nosimo, baklju šehadeta, dostojanstveno prenesemo narednim generacijama.

„Naši preci su kako si znali i umeli nama prenijeli baklju šehadeta. Zahvaljujući Stvoritelju Allahu dž.š. mi danas egzistiramo. Hoće li biti muslimana na ovim prostorima, akobogda hoće. Zahvljujući nasim muslimanima poslije 164 godine mi smo prije nekoliko dana imali prvi iftar u Somboru i otvorili Mesdžit, tamo gdje je nekada bilo sedam džamija, dvije tekije, medresa, Škola Kur’ana, Škola hadisa. I tamo smo imali prvi iftar, ali vrlo brzo i u Kruševcu i drugim mjestima“, rekao je ef. Dudić.

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji zahvalio se prisutnima, te na kraju skupa proučio El-Fatihu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img